Gyors gyros

Kategória: Disznóhúsok, Más húsételek, Szárnyasok

A címbeli szavakat csak én keverem időnként? Számtalan cégtáblára pillantva olvastam már gyorsnak a gyrost.

Végül is nem járunk messze az igazságtól, hiszen a gyors étkezés lehetőségét kínálják ezzel a fogással is. Ahogy a lepénykenyeret is sok nép, sokféle néven süti, úgy terjedt el nagy területen a benne levő húsos töltelék is. A nálunk elterjed gyros néven túl ismert kebabként – Németországban Döner – shawarma néven, és lehetne még sorolni. A lényege mindegyiknek a fűszeres, sült hús, pikáns mártással és sok salátával körítve. Bárány húsából lenne az igazi, de olyat szinte sehol sem sütnek. Egyszer egy sütőember elárulta, hogy a pulykahúsból összeállított torony tetejére tesznek egy darab birka faggyút, aminek a kiolvadó zsírja ízesíti bégetősre az amúgy semleges pulykahúst. Ha otthon fogunk az elkészítésének, nem tudjuk látványosan forgatni a gázégők előtt, hanem serpenyőben pirítva süthetjük a húst. Az ízén mindez mit sem változtat.

4 lepénykenyér töltéséhez való adag.

0,5 kg sovány bárány hús (pulykából vagy akár disznóból is készíthetjük)
2 gerezd fokhagyma
kevés finomra vágott hagyma
só, bors, oregano, római kömény

paradicsom
hagyma
(jég)saláta levelek

Jól záródó edényben keverjük el a szeletelt húst a fűszerekkel, és hagyjuk állni legalább egy órát a hűtőben. Teflon serpenyőben vagy tepsiben süssük meg annyira, hogy a hús közepe már ne legyen nyers. Vágjuk keskeny csíkokra és töltsük a csíkozott zöldségekkel alapozott kenyérlepénybe. Ízlés szerint csöpögtessük meg csípős mártással.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos