Sárga rakott karfiol – gyors vacsora

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Húsmentes fogások

A maga egyszerűségében nagyon finom, gyors vacsora, ebből a télidőben is frissen elérhető zöldségféléből.

Remekül előkészíthető annyira, hogy csak át kelljen tenni a hűtőből a sütőbe, ahol fél óra alatt bőven megsül, és tálalható. Ha jénaiban sütjük, arra mindenképp ügyeljünk, hogy a hűtőhideg üveget bekapcsolás előtt tegyük a sütőbe és légkeveréssel vagy nem egészen nagy lángon kezdjük melegíteni, nehogy az üveg elpattanjon.

1 fej karfiol
tej
kurkuma vagy curry
6 keményre főtt tojás
tejszín vagy tejföl
keményítő
só, fehérbors, szerecsendió
reszelt sajt

A karfiolt szedjük rózsáira és áztassuk be hideg vízbe 10 percre. Ettől leázik az összes rajta levő homokszem és az esetleges lakói is távoznak. Kurkumával, curryvel színesített tejbe, esetleg fele víz – fele tejbe téve főzzük meg, de csak roppanósra, na kenődjön szét, ha hozzá nyúlunk. Szűrjük le és hagyjuk lecsepegni, hűlni.

Hámozzuk meg a tojásokat és kedvünk szerint vágjuk szeletekre vagy gerezdekre. A karfiol rózsákkal váltakozva tegyük akkora tepsibe, jénai fedőbe, hogy egy rétegben férjenek el. A tejszínt vagy tejfölt keverjük el a keményítővel, sózzuk , borsozzuk és adjunk hozzá szerecsendiót is. Egyenletesen osszuk el a tetején, hogy mindenütt bevonjuk a karfiol rózsákat. Szórjunk a tetejére reszelt sajtot, és ha nem azonnal sütjük, lefóliázva tegyük a hűtőbe. Ha nem úgy alakul, ahogy terveztük, akár két napig is szépen vár a sorára.

Hideg sütőbe téve, 180 fokra állítva fél óra alatt elkészül. Aki ezt sem szeretné teljesen hús nélkül fogyasztani, az karikázzon közé egy kis kolbászt, vagy vágjon csíkokra néhány szelet sonkát.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos