Áfonyás keksz mákkal, naranccsal
Minap vettem egy kis zacskó aszalt vörösáfonyát azzal, hogy valami kekszet fogok sütni vele. Keresgéltem receptet hozzá, és rátaláltam a számomra ideális összeállításra. Flat-Cat kekszében még mák is van, ami azonnal el is döntötte a melyiket szeressem kérdést.
Épp csak egy kicsit igazítottam a recepten, a saját ízlésemhez. A végeredmény fantasztikus narancsos illatú, ropogós, finomság, mákkal és savanykás áfonya darabokkal.
10 dkg finomliszt
10 dkg keményítő
10 dkg darált mák
10 dkg aszalt vörösáfonya
15 dkg vaj
1 tojás
8 dkg cukor
1 ek citromlé
1 nagy narancs reszelt héja
A lágy vajat és a tojást tegyük a gép keverőtáljába és kevertessük össze. Az áfonyát deszkán, késsel vágjuk apróbbra és az összes többi hozzávalóval együtt adjuk a vajhoz. Addig keverjük, amíg tésztává összeáll.
Terítsünk ki a konyhapulton egy folpackot, és a kezünk között hengerré formált tésztát tegyük rá. Sodorjuk hosszú, vékony hengerré, majd csavarjuk be a fóliába. Rendezzük át a hűtőszekrényt, hogy ezt a szalámit be tudjuk fektetni a polc szélére.
Legalább egy óra hűtés után vegyük ki a megkeményedett tésztarudat és nagyon éles késsel vágjuk 3 – 4 mm vékony szeletekre. Itt derül ki, miért is kellett összeaprítsuk az áfonyát, a kés élébe beakadók így is szeretnék eltörni a kekszeinket. Jó ujjnyi közökkel tegyük sütőpapírra és 180 fokra előmelegített sütőben süssük halványra. A tepsin hagyjuk hűlni néhány percig, hogy megkeményedjenek, különben nem tudjuk levenni a papírról.
Fincsi!
Süthetnékem lett. 🙂
Hu, ez nagyon jol nez ki! Mentem is a receptet! Koszi!
Örülök, hogy ízlett! 🙂