Áfonyás keksz mákkal, naranccsal

Kategória: Aprósütemények

Minap vettem egy kis zacskó aszalt vörösáfonyát azzal, hogy valami kekszet fogok sütni vele. Keresgéltem receptet hozzá, és rátaláltam a számomra ideális összeállításra. Flat-Cat kekszében még mák is van, ami azonnal el is döntötte a melyiket szeressem kérdést.

Épp csak egy kicsit igazítottam a recepten, a saját ízlésemhez. A végeredmény fantasztikus narancsos illatú, ropogós, finomság, mákkal és savanykás áfonya darabokkal.

10 dkg finomliszt
10 dkg keményítő
10 dkg darált mák
10 dkg aszalt vörösáfonya
15 dkg vaj
1 tojás
8 dkg cukor
1 ek citromlé
1 nagy narancs reszelt héja

A lágy vajat és a tojást tegyük a gép keverőtáljába és kevertessük össze. Az áfonyát deszkán, késsel vágjuk apróbbra és az összes többi hozzávalóval együtt adjuk a vajhoz. Addig keverjük, amíg tésztává összeáll.

Terítsünk ki a konyhapulton egy folpackot, és a kezünk között hengerré formált tésztát tegyük rá. Sodorjuk hosszú, vékony hengerré, majd csavarjuk be a fóliába. Rendezzük át a hűtőszekrényt, hogy ezt a szalámit be tudjuk fektetni a polc szélére.

Legalább egy óra hűtés után vegyük ki a megkeményedett tésztarudat és nagyon éles késsel vágjuk 3 – 4 mm vékony szeletekre. Itt derül ki, miért is kellett összeaprítsuk az áfonyát, a kés élébe beakadók így is szeretnék eltörni a kekszeinket. Jó ujjnyi közökkel tegyük sütőpapírra és 180 fokra előmelegített sütőben süssük halványra. A tepsin hagyjuk hűlni néhány percig, hogy megkeményedjenek, különben nem tudjuk levenni a papírról.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Áfonyás keksz mákkal, naranccsal”


  1. egycsipet says:

    Fincsi!
    Süthetnékem lett. 🙂

  2. Judith says:

    Hu, ez nagyon jol nez ki! Mentem is a receptet! Koszi!

  3. Flat Cat says:

    Örülök, hogy ízlett! 🙂



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos