Hagyományos túrós pite

Kategória: Sütemények

Olyan hagyományos sütemény receptje, amit akkor csináltak, amikor nem volt sok idő hozzá, de kellett valami finom.

Nagyon szaftos marad, hiszen a túrós töltelék nem sül együtt a tésztával, hidegen kell beletölteni. Amíg a tészta megsül és kihűtjük, pont el is készülünk a töltelékkel. A recept nyers tojással készül, így nem tartható el sokáig, főleg nem hűtés nélkül. Akinek ez nem szimpatikus, főzzön a tojásból, kevés tejjel sűrű krémet, és az keverje bele a töltelékbe.

25 dkg liszt
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás
0,5 csomag sütőpor

0,5 kg túró (nem túl száraz fajta)
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
vanília

A tetejére porcukor vagy csokimáz.

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és osszuk két részre, nem kell pihentetni. Mindkét tésztát nyújtsuk fél centi vastag, egyforma méretű lapokká. Papírral bélelt tepsin süssük meg. 180 fokon 10 perc alatt kezd színesedni.

Ha nagyon szemcsés a túró, törjük át, vagy nyomjuk át a krumplinyomón. A száraz túrót egy kanál tejföllel lazíthatjuk. Keverjük el benne a cukrot és a lágy vajat, majd adjuk hozzá a citromhéjat és a vaníliát is. Aki szereti a mazsolát se hagyja ki belőle. A kihűlt lapok közül a szebbet tegyük félre, a másikra kenjük rá a túrós tölteléket. Borítsuk be a félretett lappal, és egy tálcát rátéve óvatosan nyomjuk össze. A tetejét szórjuk meg porcukorral, vagy olvasszunk rá csokimázat.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos