Gyors lencsés egytál

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek, Levesek

lencseleves-paradicsom1Az idő hűvösebbre fordulásával egyre jobban esik egy tartalmas leves. Ez a recept pont ilyenre való, nyugodtan megteszi egytálételnek is. Aki szereti főzhet bele virslit is, azzal végképp jóllakatásra való. A főzési időt beleszámítva is megvan háromnegyed óra alatt, mindössze célszerű nem elfelejteni beáztatni a lencsét.

25 dkg lencse (de lehet apró szemű fehér bab is)
10 dkg füstölt szalonna apróra vágva
2 kis fej hagyma apróra vágva
1 szál füstölt kolbász karikákra vágva
hús alaplé (1-2 db marhahúsleves-kocka)
1 kis doboz paradicsompüré

bors
kakkukkfű
bazsalikom
pici rozmaring

Az előző este beáztatott lencsét (babot) fölteszem főni az alaplébe. Ha vízben főzöm és felforrt, beleteszem a leveskocká(ka)t is. Ezenközben az apróra vágott szalonnát kiolvasztom, rádobom a hagymát, megpirítom. Ha ez megvan, ráteszem a kolbászt, zsírjára pirítom. A megsült zagyvalékot beleteszem a levesbe + a paradicsomot és a fűszereket. Addig főzöm, amíg a lencse / bab puha nem lesz. Tejföllel tálalom.

Ez az eredeti recept. Én annyit egyszerűsítettem rajta, hogy a kiolvasztott szalonnán megpirítom a hagymát, átforgatom rajta a kolbászt, majd beleöntöm a lencsét. Felöntöm annyi alaplével / vízzel, hogy jól ellepje, (beledobom a leveskockát,) belekaparom a paradicsompürét. Fűszerezem és addig főzöm, amíg megpuhul. A lencsének, főleg ha be volt áztatva – nem kell több 10 – 15 percnél. Ne főjön szét, inkább maradjon harapható. Szerintem nem kell rá tejföl, de el nem rontja. Aki szereti nyomjon bele egy gerezd fokhagymát is.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Gyors lencsés egytál”


  1. szepyke says:

    Minden szilveszterkor „legyártom” a magam lencse kajáit, majd mivel egyedül én szeretm, meg is marad. Imádom a lencsét, és ahhoz képest, hogy hüvelyes, 15 perc alatt megfő, szemben a babbal. Gyors, és finom. Egy jó lencsefőzelék, egy szép sültkolbásszal…
    De ez is nagyon jól hangzik!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos