Nagyanyáink elfeledett fűszere, az illatos turbolya

Kategória: Egyebek

Nagyanyám sokszor emlegette, hogy a tavasz egyik első zöldje a turbolya volt, amiből levest főztek. Soha nem kóstoltatta meg velem, gondolom akkoriban a piacra már nem hozták, városi emberként meg nem szedett.

Minden tavasszal eszembe jut, de én se léptem még a tettek mezejére. Odáig jutottam, hogy a piacon már beszéltem egy „füvesasszonnyal”, aki csokorba kötött fűszereket árult. Elmondta, hogy senki se ismeri, nem kereste még, ezért nem hoz eladni. Megállapodtunk, hogy amikor már szedhető, megbeszéljük, mikorra hozzon. Az akcióra nem került sor, meglepetésemre a turbolya ingyen házhoz jött.

Alighanem ez a csipkéslevelű, édesen ánizsos illatú fűszerszám, az egyik legstrapabíróbb gyomnövény.

A kertünk ugyanis még jövő időben van. Jelenidőben még építési terület, sóderkupaccal, maradék téglákkal, deszkákkal. Az egyik ilyen kupac mellett feltűnt egy 20 – 30 cm magas növényke, amit a levelei alapján elsőre petrezselyemnek is nézhetnénk. Egy levélkét az ujjam között megdörzsölve azonnal elárulja magát. Félreismerhetetlen a kicsit ánizsra emlékeztető kellemes illat, ami üdezöld színe ellenére nem zöld szag.

Alaposabban körülnézve a sivár földön kiderült, hogy minden második zöld folt bizony turbolya – az elsők tarackból vannak. Érdemes nyitott szemmel járnunk, mert sokfelé gyomnak nézve elmegyünk mellette. Hamarosan nyílik a kis fehér virága, attól még feltűnőbb lesz. A zöld szára csöves és szaftosan puha, nyugodtan szedhetjük azzal együtt.

Manapság rengeteget hallunk arról, hogy elszegényedett a magyar konyha, sokkal kevesebb alapanyagot, fűszert használunk, mint akár 100 évvel ezelőtt. Érdemes kipróbálnunk az ilyen régi ízeket, nem fogjuk megbánni. Nem kell megvárnunk, amíg a francia konyháról kanyarodik vissza, mint falrengető újdonság.

Délután jövök a krémleves receptjével, ami alapján akár turbolyamártást is főzhetünk.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Nagyanyáink elfeledett fűszere, az illatos turbolya”


  1. ChefViki says:

    Nekem „füves házaspárom” van: már kezdik kihozni a piacra a csodás fűszerpalántáikat. Tegnap olyanokat sorolt fel, hogy egész konkrétan a számat tátottam. Izsóp, példának okáért. De volt turbolya is 🙂 Kb. 20 féle palántával kecsegtetett!

  2. zsolt says:

    Hát én nem tudom…. már gyerekkoromban sem szerettem a szagát…
    most is tele van a kert vele, szinte kiírthatatlan növény, ha csak egy is elszórja a magját jövőre több száz újabb nő ki belőle…

    egyébként főzve elmegy a szaga ?

    ha bárkinek kell, akár egy kosárra valót is szedhet nálam belőle csak vigye, gyökerestűl is… 🙂

  3. Tóth Katalin Anna says:

    Nagy örömmel olvasom hogy Ti találtatok turbolyát 🙂 Mi is szeretnénk szedni, lassan itt az ideje, a család imádja a belőle készített húsgombócokat(darálthusival van összekeverve) Ha lenne lehetőség hogy szedjünk, vagy vegyünk valahol, nagyon megköszönném! Próbálkoztam a vetéssel tavaly, de nem nőttek meg….nem szórták el a magjaikat szóval nem sikerült. Köszönettel: TKatalin


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos