Bodzaszörp télire, hogy ne vizet tároljunk

Kategória: Alkoholmentes italok, Befőzés

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető szörpféle, és télen mindig hálás közönségre talál, nem csak a gyereknép körében. Senkit se riasszon meg, ha a legközelebbi bodzabokor már elvirágzott. Nagyon elhúzódik a virágzás, attól függően, mennyire nő védett, meleg helyen vagy hűvösebb zugban. Feledékenyeknek érdemes később is figyelniük, a bodza rendszeresen másodvirágzik. Kevesebbet ugyan, mint először, de nekünk elég lehet.

Kétféle szörptípus készül a bodzából. Az egyik hamarost fogyasztásra, nem sok hígítást igényel, ha egyáltalán. A másik az olyan sűrű, koncentrált szörp, mint a bolti szörpök, csak épp nem kell bele festék, aroma meg ami még kerül a vegykonyhából.

Akkor a mi verziónk:

Szüretelünk, valami utaktól távolabbi helyen, sok-sok bodzavirágot. Mennyi a sok-sok? Az attól is függ, mennyi szörpöt csinálunk. Van egy 35 literes, fedeles műanyag hordónk, abban szoktunk bő 20 liternyi szörpöt csinálni. Ebbe egy vödörnyi virágot szedünk, de nem ám laza vödörnyit, kissé lenyomkodva.

A virágokról lerázzuk az eseteleges lakókat, és ha nagyon porosnak érezzük, folyó víz alatt leöblítjük. Sajnos ezzel nem csak a portól, de a virágpor és a nektár egy részétől is búcsút veszünk. Beletesszük a hordóba, nyakon öntjük 10 liter vízzel. Egy fél kilónyi alaposan megmosott citromot – jó ha kapunk kezeletlen héjú biocitromot – belekarikázunk. Beleszórunk 9 kg cukrot. A 10. kilónyit egy lábosban karamellé pirítjuk, hogy legyen egy kis színe a szörpnek. Aki épp csak szalmasárgán szereti, ezt a lépést kihagyhatja. A karamellt is beletöltjük és naponta többször megkavarva, hűvös helyen, állni hagyjuk néhány napig. Természetesen nem felejtjük el lefedni, különben hamarosan sok darázs lesz a vendégünk. Amikor az összes cukor felolvadt, leszűrjük a szörpöt, Üvegekbe töltjük és lezárva bepakoljuk a kamrába.

Ha ennyi cukorral csináljuk, nem kell bele tartósítószer, nem fog megerjedni. Ebből egy ujjnyi kell a pohár aljára, elvégre víz télen is akad, a kamrában meg véges a hely, ne tároljunk sok vizet télire. Aki akarja csinálhatja kevesebb cukorral is, de akkor keverjen bele egy kis tartósítószert – nátrium-benzoátot, szalicilt, ki melyiket kedveli.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Bodzaszörp télire, hogy ne vizet tároljunk”


  1. 4Gyerek says:

    idén először tettem el én is bodzaszörpöt. egyenlőre tilos akár 1 üveg felbontása is, majd ősz végén, télen.
    de következő szezonra való tekintettel nem árt idejében nyitott szemmel járni-kelni, s ezért érdeklődnék, hogy pontosíts a vödörnyi virággal kapcsolatban.
    a vödör az hány literes?
    (a többit meg elképzelem).
    köszönöm

  2. jókaja says:

    Van egy fedeles, ovális savanyúságos vödrünk, ami van vagy 15-20 liter.

  3. E recept alapján most harmadik éve csinálom a helytakarékos kiadós bodzaszörpöt! Nagyon bevált, valóban kevés kell belőle mert jó tömény és felbontás után sem romlik. Köszi a receptet, adom tovább, viszem a hírét! 🙂

  4. Havas Orsi says:

    Szia, a vizet nem szoktad felforralni, és lehűteni, mielőtt ráöntöd a virágokra?

  5. jókaja says:

    Megmondom őszintén, hogy nem 😉 Persze nyugodtan megteheted, ha akarod.


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos