Citromos és magyaros fasírt, most hidegtálra
Születésnapot köszönteni gyűlt össze a család egy része. A helyszűkére és az iskoláskor alatti gyerekseregre való tekintettel büféasztalt szerveztünk, nem csak ülve fogyasztható meleg ebédet. Erre vittük ezt a fasírtot is.
A vagdalthús mindig biztos befutó, mindenki szereti. Előző nap meg lehet sütni és egy munkával többféle is készülhet. Most kétféle ízesítéssel sütöttük, az egyik ez a citromos, a másik hagyományosabb, paprikás. Az alap massza egy pontig együtt gyúrható meg, utána kell csak kettészedni és eltérően fűszerezni, no meg sütni.
1,5 kg disznócomb
0,5 kg (szikkadt) kenyér
2 tojás
2 fej hagyma
1 citrom
só
fehérbors, gyömbér, kakukkfű, citromfű
paprika, bors, majoranna, fokhagyma
A húst tisztítsuk meg és daráljuk le. Ha nagyon megbízunk a hentesünkben, vehetünk darálthúst is, és jobb szeretem tudni mi került a darálóba.
A hagymát vágjuk apró kockákra és kevés zsiradékon pároljuk üvegesre. A kenyér héját vágjuk le, ha nagyon vastag és kemény, a belét áztassuk vízbe vagy tejbe, majd facsarjuk ki. Gyúrjuk össze a húst a kenyérbéllel, hagymával, tojással és sóval.
Itt válasszuk kétfelé a masszát. A citromosnak valóba reszeljük bele a citrom héját, facsarjunk bele a levéből és fűszerezzük fehérborssal, gyömbérrel, kakukkfűvel és citromfűvel. Sütőpapírral bélelt tepsin formázzunk cipót / rudakat belőle, ha nagyon száraz, kenjük meg vízzel és szórjunk rá zsemlemorzsát. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt átsül. Melegen is finom, de hidegen szebben szeletelhető.
A magyarosnak szánt húst fűszerezzük borssal, paprikával, majorannával és fokhagymával. Gyúrjuk egyenletesre, majd vizezett kézzel formázzunk belőle diónyi gombócokat. Forgassuk bele zsemlemorzsába és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Fújjuk be kevés olajjal – ha van olajszórónk, vagy (szilikon) ecsettel kenjünk rá keveset. 180 fokos sütőben ez is átsül fél óra alatt.