Citromos marhakockák benne főtt krumplival

Kategória: Marhahúsok, Technikák - trükkök

Erdélyből Görögországba származott kedves ismerősünktől származik az alap recept, amit azóta is rendszeresen készítünk. Jó példája annak, miképp lehet kevés hozzávalóból, nagyon finom ételt főzni.

Ez a recept adta az alapötletet a Czifray versenyre beadott pályázatomhoz.

1 kg szaftos marhahús (fartő, felsál, lábszár)
3 fej hagyma
1 fej fokhagyma
1 – 2 citrom
olívaolaj
liszt

bors
oregano
krumpli

A húsról tisztítsuk le a hártyákat és vágjuk nagy kockákra. Hegyes késsel szúrjuk fel a kockákat, és mindegyik lukba nyomjunk egy gerezd fokhagymát. Ha nagyon vaskosak lennének a gerezdek, hosszában vágjuk félbe. Az így megtűzdelt húsdarabokat szórjuk meg liszttel és forró olajon pirítsuk körbe, hogy szép rozsdás színe legyen. Egyszerre csak néhány darabot tegyünk az olajba, hogy tényleg piruljon és ne a saját levében főjön. A megpirult húskockákat tegyük félre.

A kockákra vágott hagymát tegyük a lábosba és kavargatva pároljuk meg, közben feláztatva az edény aljára pirult dolgokat. Öntsük vissza a húskockákat, a közben eresztett levével együtt. Sózzuk meg, bőkezűen tekerjünk rá borsot és öntsük fel annyi forró vízzel, hogy ellepje. Ha kuktában készítjük, zárjuk le és főzzük kb. fél órán át. Sima fazékban készítve is fedjük le, majd csendes rotyogással főzzük, 1 – 1,5 órát, amíg megpuhul. Szűrőkanállal szedjük ki a húskockákat és letakarva tegyük félre, hogy addig se száradjon ki.

A fazékban maradt levet ízesítsük oreganoval, facsarjunk bele citromlevet és a fél citrom héját is reszeljük le. Hámozzunk annyi krumplit amennyi köretre szükségünk van, és egyforma gerezdekre vágva tegyük a lébe. Főzzük puhára, de ne főzzük szét. Tegyük vissza a húst a krumplis lébe és kóstoljuk meg, kell-e utóízesíteni. Ha a krumpli olyan fajta, ami nem sűrítette be a szaftot, kevés hideg vízben feloldott keményítő belekeverésével bársonyos mártássá tehetjük.

Nem csak azon frissiben finom, nyugodtan meg is lehet melegíteni, vagy a maradékot dobozban munkahelyi ebédre magunkkal vinni.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos