Mákos túrórudi torta

Kategória: Torták

Szemtelenül öregszik ez a nagy legény. Őszi csemete lévén, még egy évig az óvónéniket boldogítja, suli nélkül lébecolhat tovább.

A kérés az volt, hogy bármit, csak csokitortát ne, mert az nem az esete. Erre föl csináltam Neki ezt a csokinak álcázott, de belül szinte csokimentes tortát. A családi köszöntés végére nem sok maradt belőle, pedig jó nagyra sikerült.

Ezen már jól látszik, hogy sokféle földi jó került bele így is, hogy csoki csak bevonatként szerepelt.

Túrórudi tortából több is kering a neten, ám az igaz lökést egy másik adta. Végül a többféle ötlet szintéziseként született meg ez a linzer alapú, mákos és túrós töltelékkel sütött torta, aminek a tetejére került még egy zselatinos túrókrém, a csokibevonat alá.

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1/2 zacskó sütőpor
csipet só
vanília
reszelt citromhéj
1 tojás sárgája

A lisztet, cukrot és a sütőport összekevertem, majd a vajjal együtt a gépbe dobva morzsásra dolgoztam. Ment bele a só, citromhéj és a tojás sárgája, amivel összekeverve továbbra is morzsás maradt. Végül kézzel összegyúrva állt össze tésztává. A gombócot fóliába csomagolva hűtőben töltötte az éjszakát.

Reggel kivettem és 2-3 órán át hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. A kinyújtása nem sikerült igazán, így kénytelen voltam kézzel rásegíteni a tortaforma kibélelésére. Utólag láttam már, hogy ez a tészta elég sok egy 26 cm-es formához, akár a háromnegyede is elég lett volna.

25 dkg mák
5 dkg cukor
2 evőkanál méz
3 dl tej
fahéj
reszelt citromhéj

A mákot megdaráltam, a tejet felforraltam, beletettem a cukrot, mézet, fahéjat, majd a mákot hozzátöltve pár percig főztem. kavargatni kell, mert szeretne leégni és képes teleköpködni a konyhát. Hagytam kihűlni, majd belesimítottam a nyers tésztával kibélelt formába.

50 dkg túró
10 dkg cukor
fél citrom leve
reszelt citromhéj
2 evőkanál keményítő
3 tojás

A túrós töltelék összes hozzávalóját simára kevertettem a géppel. Apró túró morzsák maradnak benne, ami egyáltalán nem baj. Ezt a máktöltelék tetejére töltöttem, és 170 fokon, légkeveréssel sütöttem kb. 50 percig. Amikor a teteje pirulni kezd és a közepe se remeg már, akkor megsült. Hagytam kihűlni.

A szeleten látszik, hogy elkövettem egy bakit, ami tipikusan sz utólag könnyű okosnak lenni esete. nagyon magasra béleltem ki a tortaformát és a sütés előtt nem vágtam le a fölösleget. A meleg sütőben meglágyuló tészta lecsúszott és a túró felső szélénél vastagabb perem lett belőle. Azért abszolút nem rontott a tortán, csak tanulság, hogy előtte érdemes levenni a fölösleget.

Amíg a torta hűl elkészítettem a zselatinos túrókrémet.

50 dkg túró
2 dl tejszín
2 evőkanál méz
2 teáskanál zselatin
vanília
citromhéj

A tejszínt a citromhéjjal, vaníliával, mézzel és a zselatinnal hidegen elkevertem, majd felmelegítettem, de nem forraltam. Amikor a zselatin is feloldódott benne, ráöntöttem a túróra és alaposan összekevertettem.

20 dkg keserűcsoki
4-5 dkg kókuszzsír (lehet vaj vagy kevés olaj is)

A kihűlt torta tetejét megkentem a kókuszzsírral összeolvasztott csokival és hagytam megkeményedni. Erre a rétegre töltöttem rá a zselatinos túrókrémet, szépen elsimítottam a tetejét és bedugtam a hűtőbe, hogy megkössön.

A csokimázzal két rétegben kentem be a tetejét és az oldalát is. Tapasztalatom szerint szinte az egyetlen feladat, amire a szilikon ecset igazán jól használható. Az első réteg megkötése után jött a második. Lehet, hogy már nagyon elhűlt a csoki és a torta is hideg volt, de a felöntött második réteg nem terült el igazán szépen, kissé márványos maradt a teteje. Nem könnyű étel, de ezért senki se panaszkodott.

 


6 hozzászólás a recepthez: “Mákos túrórudi torta”


  1. Ez nagyon guszta lett!

  2. Moha says:

    Isten éltesse a nagy legényt! Mesteri és finom tortát kapott!

  3. Bianka says:

    Nyelek nagyokat, fenséges

  4. Bianka says:

    Boldog születésnapot

  5. 4Gyerek says:

    csoki is, túró is, mák is, kókusz is (még ha csak zsír formában), asszem ezt bevállalom.
    legszűkebb családban enyém a következő szülinap.
    de az majd odébb lesz.
    ha megalkotom, mindenképp elárulom a végeredményt.

  6. sütilany says:

    ez a tökéletes torta !!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos