Angol citromkrém – lemon curd
Az angol konyha eme klasszikusát sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk. Egyre gyakrabban kapni Meyer-citromot, gyakran a normál közé keverve (a piacokon édes citromként is kínálják) ami édesebb, narancsosabb színű és ízű, mint a hagyományos citrom. Érdemes kipróbálni belőle, nagy élmény lesz akár rozskenyéren, pirított kalácson vagy éppen süteménybe töltve.
3 nagyobb (Meyer) citrom
3 tojás
kb. 10 dkg (nyírfa)cukor
10 dkg vaj
A citrom héját forró víz alatt, kefével alaposan megsikáljuk. Lereszeljük a héját és kinyomjuk a levét. Ügyeljünk arra, hogy a magokból ne kerüljön közé. Pár pillanatra belenyomjuk a botmixert, hogy ne legyenek túl hosszúak a héjdarabok, de ne dolgozzuk egészen simára.
Egyesével hozzáadjuk a felvert tojásokat, a vajat és a cukrot. Kézi habverővel folyamatosan keverve, kis lángon melegítve, sűrű krémmé főzzük. Forrón jól záródó kis üvegekbe töltjük. Tartsuk a hűtőben és 1-2 hét alatt fogyasszuk el!