Babaálló vegetaféle

Kategória: Befőzés, Egyebek, Technikák - trükkök

Bármennyire is igyekszünk friss hozzávalókból főzni, időnként jól jönne csak úgy egy kis zöldség íz. Nem áll sokból megcsinálni ezt az ételízesítőt, ami nem mekeg a sok e-betűs adaléktól, és akár azt is megválogathatjuk, honnan vesszük az alapanyagokat. Saját termésből, vagy megbízható helyről beszerezve akár a cseperedő baba ételét is ízesíthetjük vele.

hagyma
póréhagyma
sárgarépa
zeller
petrezselyemgyökér
petrezselyemzöld
paradicsomhús
zöld fűszerek: kakukkfű, tárkony, lestyán, csombor, korianderzöld és bármi
25 dkg só

Az egyes zöldségfélékből vegyünk 20 – 20 dkg mennyiséget (a petrezselyemgyökérből lehet kevesebb is, az nagyon domináns ízű) és vágjuk / gyaluljuk apróra. Keverjük össze a sóval, és hagyjuk állni egy órát. Ez alatt összeesik, levet ereszt, és könnyebb összedolgozni. Turmixgépben vagy botmixerrel alaposan pépesítsük. Ezt a pépet kenjük el sütőpapírral bélelt tepsiken és tegyük a sütőbe. 60 – 70 fokon szárítsuk zörgősre, ez legalább 12 órát igénybe fog venni. Gázos sütőnél feltétlenül támasszuk ki az ajtaját egy fakanál nyelével, különben a legkisebb lángon is túl meleg lesz benne. Ha kellően zörgősre, törősre száradt, toljuk le a sütőpapírról és egy kávédarálóval őröljük porrá. Szitáljuk át és ami fennmaradt, őröljük meg újra. Jól záródó, lehetőleg barna üvegben tároljuk, így jobban megőrzi színét. Nem csak ételízesítőnek használhatjuk, egy evőkanálnyiból egy adag zöldség erőleves is főzhető.

Aki sókerülő diétára kényszerül, az ne sózza és ne szárítsa meg, hanem jégkockatartóban fagyassza be. A megfagyott kockák már zacskóba, dobozban is tárolhatók, és bármikor adagonként használhatók.

 


6 hozzászólás a recepthez: “Babaálló vegetaféle”


  1. sedith says:

    Klassz ötlet! Én is készülök „delikátot” gyártani és éppen szárazat, azaz ilyen porszerűséget. Én úgy gondoltm, hoyg vékonyra szeletelve először megszárítom a zöldségeket és utána darálom le és egyzserűen csak összekeverem sóval, de lehet, hogy a te változatod jobb. Bár babrásabbnak tűnik, lehet, hoyg mégis így egyszerűbb, mint hámozóval egyzser mindent felszeletelni!:) Ebből a mennyiségből mennyi lesz? Mármint hány üveg száraz por? Illetve a tepsikbe kb. milyen vastagra teríted szét?
    Köszi előre is a válaszokat!

  2. jókaja says:

    Nem próbáltam szárazon összedarálni, de ha megfelelő darálója van az embernek, és tényleg zörgős, törős a szárítmánya, akkor annak is mennie kéne. Talán a sótól összeesett zöldségek puhábbak, könnyebb eldolgozni őkat. A tepsiben célszerű minél vékonyabb rétegben kenni, hogy hamarabb megszáradjon. Légkeveréses sütő előnyben, ott a három tepsit egyszerre bedugva alaposan szét lehet osztani az adagot. Nem lesz kevés, hiszen több, mint egy kiló a nyers anyag, és a só nem veszít a súlyából. Mire elkészül is bő fél kilónyi marad, olyan 3 bébiételes üvegnyi. Írd meg hogy sikerült, kiváncsi vagyok a tapasztalataidra.

  3. kisjuci says:

    Én a delikátomat kicsit másképpen készítem, a hozzávalókat ledarálom (akár a húsdaráló is megteszi, de a rostélyt kis lyukúra cserélem) amikor kész, kicsit összekavarom, majd jégkockatartókba teszem. Kicsit tömörítve. Lefagyasztom, amikor megfagyott, zacskókba kiszedem. Egy két kockát használok szinte mindenhez, akár még a rizsköretbe is teszek. Nagyon finom! Ha valakinek módjában áll Kinder tojás tartót beszerezni abba is jól lehet fagyasztani.Én teszek bele két féle paprikát (a színek miatt is),aki szereti csípőset is tehet bele, sárgarépát, zöldséget, zöldjét is, zellert zöldjével, paradicsomot, karfiolt, karalábét, kelkáposztát, hagymát, fokhagymát,- és ebben az is jó, hogy az arányokat mindenki ízlés szerint magának állíthatja be.

  4. jókaja says:

    Ez is finom lehet, ha valaki győzi fagyasztóval. Egy dologra nem alkalmas: a zsíros- / vajaskenyér „megsózására”.

  5. Herzbergerné says:

    Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni, hogy miután zörgősre száradt milyen színűnek kell lennie?

  6. jókaja says:

    A szárított zöldségek elég halványan, de őrzik eredeti színüket. A répa pirosas, a gyökér fehéres, a zöld fűszerek szürkés zöldek. Darálás után az egész színes pöttyökkel tarkított szürkés zöld, vagy ha a gyökérfélék voltak többségben akkor azok határozzák meg.


  • Böjtös karfiolkrém kenyérre | Jó kaja 10. 03. 31.
  • Zöldségkrém leves tortilla chips betéttel | Jó kaja 10. 04. 08.
  • Spárgás csirkemell – Pünkösdre is diétásan | Jó kaja 10. 05. 22.
  • -->

    Írjon megjegyzést


    • - x -

    • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

    • Fontos