A legsajtosabb sajtos süti, vagy keksz?

Kategória: Sós sütemények

Tulajdonképp én nem is akartam mostanában sajtosat sütni, de kénytelen voltam. Persze ezért senki se sajnáljon, még ha végül egész nap ki se szabadultam a konyhából. Két sütemény, egy kenyér és 215 fénykép volt a nap mérlege. Ebből is látszik a profi és az amatőr fotós közti egyik különbség: a profi csomó rossz képet inkább el sem exponál, így nem kell ennyit selejteznie.

Amiért pedig kénytelen voltam ezt a sajtost megsütni, az egy fura bevásárlás volt. A nagycsarnokban, a sorba-állós sajtosnál „vintage cheddar”-t kínáltak, egész megfizethető áron. Nem tudom a vevők mekkora hányada sejtette, hogy ez egy érlelt, viszonylag öreg sajtot kell takarjon, én minden esetre kértem 20 dekával. Kaptam egy zacskót, amiben papírba csomagolva volt a sajt, ami a többi mellé került a kosaramba. A meglepetés otthon ért, amikor kicsomagolva kisebb – nagyobb, alaktalanra tört sajtdarabok néztek vissza rám, ami leginkább krumplicukorra emlékeztető látvány volt. Első mérgemet a kóstolás csillapította le, szinte parmezán erősségű, markáns sajt ízt éreztem, ami predesztinálva volt a sütésre.

20 dkg cheddar vagy más markáns ízű sajt
10 dkg vaj
10 dkg liszt
10 dkg keményítő
szerecsendió virág, gyömbér
esetleg só és tejföl

A sajtot reszeljük le. Az összes hozzávalóból gyúrjunk tésztát. Ha sehogy se akar összeállni, mint nekem tette, tegyünk bele egy kanálnyi tejfölt. Nagyon óvatosan sózzuk, mert a sajt is sós, inkább kóstoljuk meg a tésztát, mielőtt elsózzuk.

Sodorjunk belőle 3 – 4 cm átmérőjű hurkát, amit fóliába csomagolva tegyünk a hűtőbe. Természetesen nem kell egy ilyen extra hosszú kígyót gyártani, lehet két részben is. Én is akkor jöttem rá, hogy nincs akkora tálcám, amire ráférne, mikor már szépen becsomagoltam. Ha sietünk a mélyhűtőbe tegyük, ott 20 – 30 perc alatt megkeményedik.

Éles késsel vágjuk egyenletesen vékony karikákra és sorakoztassuk tepsire. Csak akkor fogja nagyjából megőrizni kör alakját, ha a közepében is megfagyott a vaj. A sütőhöz adott nagy tepsiből kettőt töltött meg.

A tepsire fektetett kekszeket egy villa hátával megnyomva alakíthatjuk ki a bordázott mintáját. 180 fokon süssük 10 – 12 percig. Ne barnítsuk meg, mert a könnyen megégő sajttól keserűvé válik. A pogácsa és a kenyér megkenése után maradt egy kis tojásom, megkentem hát a tetejét, de ez egyáltalán nem kötelező.

Mivel semennyi sütőport se tettem bele, nem dagadt meg sütés közben és egész ropogós lett. A sok markáns ízű sajttól fantasztikusan sajtos lett. Ennyire erős sajt ízt csak gyári chipseken lehet érezni, de jobb, ha nem tudjuk,  hogy az aromától, ízfokozótól, netán mindkettőtől van-e.

 


1 hozzászólás a recepthez: “A legsajtosabb sajtos süti, vagy keksz?”


  1. ChefViki says:

    Hű de nagyon!!!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos