A medvehagyma tartósítása

Kategória: Befőzés, Egyebek

Most nagyon zöld bejegyzés következik. Illatos is, de azt az internet (még) nem adja vissza.

Ha szedtünk egy kosár medvehagymát, azt azért tettük mert szeretjük, természetes hát ha szeretnénk a szezonján kívül is használni. Tartósítsuk tehát, hogy télidőben is felidézhessük vele a tavaszt.

Azért is jó magunk szedni, mert látjuk hol szüreteljük és vigyázhatunk rá, hogy szép tisztán rakjuk a kosarunkba. Ha ezt sikerül, meg is spórolhatjuk a megmosását. Természetesen nem tilos, de utána le kéne szárítani, ami a lehetetlenséggel határos. A tisztítása roppant egyszerű, elég a vastag szárát tőben lecsípni. Csak akkor kell végig lehúzni a fő erét, ha már a szezon vége felé szedtük és nem igazán zsenge.

Az így előkészített leveleket többféleképp tartósíthatjuk, a majdani felhasználásától függően.

Salátába csak durván megvágva tegyük zacskóba, majd a fagyasztóba. Itt fontos, hogy szárazak legyenek a levelek. Ha vizesek, menthetetlenül tömbbé fagynak, csak egészben tudjuk kiolvasztani. Ha szárazon tettük el, Akkor fagyott állapotában is morzsolható. Amikor kell, csak morzsolunk róla kedvünk szerinti adagot, a többi mehet vissza a hidegre. Amit lemorzsoltunk, azonnal tegyük a salátába, ráér abban kiolvadni.

A medvehagymáról sok minden elmondható, csak az nem, hogy szagtalan lenne. Nekünk bevált a svéd bútoráruházban beszerezhető vastag, dupla záras fagyasztó zacskó. A nagyja levegőt kinyomjuk belőle és úgy simítjuk össze a zárait. Biztonság kedvéért belekerül még egy zacskóba. A jól lezárt dupla zacskóban még sose okozott gondot.

Amit nem salátába szánunk, azt érdemes pépesítve eltenni. Ezt a műveletet botmixerrel szoktam elvégezni, ami igényel annyi előkészítést, hogy a konyhai ollóval kicsit összevágom a maréknyi levelet. Kell esélyt adni a botmixernek, hogy belekaphasson a levelekbe. Így se félperces munka lesz, elég kitartóan kell nyomogatni ahhoz, hogy végül sima krémünk legyen.

Az összevagdalt levelekre bőkezűen locsoljunk olajat. Két okból is szükség van rá. Egyrészt enélkül a száraz leveleket simára összeturmixolni nem megy. Másrészt az olajos krém nem fagy betonkemény tömbbé, kiolvasztás nélkül is tudunk lekaparni egy kanállal annyit, amennyire épp szükségünk van.

Kitartó botmixer nyomkodásunk eredménye egy csodálatos illatú, nagyon zöld krém, egy félkész pesto. Ezt tehetjük a fagyasztóba, természetesen itt sem nélkülözve a kellően körültekintő csomagolást. Fagyaszthatjuk dobozban, de még kényelmesebb a használata, ha a jégkocka tartóba, vagy tojástartóba töltjük. A megfagyott kockákat már ömlesztve dobozba, zacskóba is áttehetjük. Egy ilyen kocka az igazi ízbomba, nem a bolti. Mindenesetre a jégkocka tartót, vagy ha a hűtőgép tojástartóját használjuk, béleljük ki folpackkal, hátha nem szeretnénk a nyáron medvehagyma illatú jégkockát, mondjuk a mojitonkba.

 


5 hozzászólás a recepthez: “A medvehagyma tartósítása”


 1. nokedli says:

  épp tegnap készítettem két üveg pesztót medvehagymából. a maradékot most fogom leturmixolni és jégkockatartó-zacskóba beleügysekedni.

 2. Marika says:

  Nagyon klassz ez a tartósíási módszer. Én a medvehagymát felaprítva, lesózva teszem kisebb üvegekbe, úgy is eláll, akár évekig is. Most kicsit sózva-ecetezve (végülis salátának) akarom kipróbálni, mivel a medvehagyma ecetet már készítettem és az is nagyon bevált.

 3. Viki says:

  Most megint okosabb lettem medvehagyma ügyben, de még nem késtem el, mert egy zacskónyi lapúl a hütőszekrényben. Olvastam medvehagyma borról! Erre nincs valami tuti ötleted? (esetleg kipróbált?) Ezt a megmaradt csomagomat erre tartogatom még. Köszi:))

 4. Zsóka says:

  Az aprítást én hagyományos húdarálóval szoktam! Gyorsabban megy mint a botturmixal!

 5. Maria says:

  En ma keszitettem 5 uveg pestot medvehagymabol,nagyon finomra sikerult. a tobbot lefogom fagyasztani.


-->

Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos