Almás ropogós
Van a családunkban egy amerikai rokonoktól származó recept, angol nevén apple crisp. Finom dolog, de megvan az a rossz tulajdonsága, hogy csak addig ropogós a tetején levő tészta, amíg még ehetetlenül forró.
Nemrég MS Poppynál láttam egy hasonlót, amin viszont zabpelyhes kalap volt. Remek ötletet adott, a zabpehely amúgy is a kedvenceim közé tartozik. Végül kiderült, kevés finomabb és egyszerűbb módja van a tavaszra már kicsit fonnyadozó almák hasznosításának.
4 alma
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál keményítő
1 evőkanál citromlé
fahéj
reszelt citromhéj
10 dkg zabpehely (most az aprószeműt használtam)
5 dkg barna cukor
4 dkg vaj
A meghámozott almát vágjuk gerezdekre, szedjük ki a magházát, majd szeleteljük vékonyra. Locsoljuk meg a citromlével, szórjuk rá a cukrot, keményítőt és a fahéjat. Reszeljük rá egy citrom héját. Tegyük tálba, vagy osszuk adagos kis formákba és igazítsuk simára a tetejét.
A zabpelyhet és cukrot keverjük el a lágy vajjal, hogy összeállós morzsa legyen belőle. Ezt szórjuk az alma tetejére és kicsit nyomkodjuk meg, hogy kéreggé álljon össze. Tegyük tepsibe, hogy ha netán kifutna a sülő alma leve, ne az egész sütőt kelljen kitakarítani. 180 fokon süssük legalább fél órán át, vagy amíg jól láthatóan rotyog az összeesett alma leve. Nagyjából addigra a zabpehely is kezd színt kapni.
Ez a zabpelyhes kalap még akkor is ropogós, amikor teljesen kihűlt, de ez az illatozó édesség igazán melegen finom.
Milyen érdekes, hogy sok nemzetnek vannak hasonló ételei! Tetszik ez az almás ropogós név, és a fotód is nagyon szuper.:) Az enyémen nem ilyen guszta, talán mert a nagy sietségben még melegen szedtem ki. Hidegen már szebben lehetett darabolni, de ez a finomságán semmit sem változtat. Én is azt imádom ebben a receptben, hogy kihűlte után is ropogós marad, alul meg ott a finom puha, almás réteg!
Most nézem, hogy kissé féreolvastam az írásod: csak azt láttam, hogy angol, azt már nem, hogy amerikai a te recepted is, de az ő nyelvük is angol.:S Az első mondatom akkor helyesen úgy lenne, hogy: milyen érdekes, hogy minden nemzetnek vannak hasonló ételei, csak más elnevezés alatt!
A többi az stimmel.:D
Végül is az amerikaiak is angolok. Meg skótok, írek és mindenfélék 🙂
Végülis mind egy nagy, boldog család részei vagyunk.:D