Amire a jó nem jó, avagy tejföl kaland

Kategória: Egyebek, Tejes ételek

Folyton arról hallunk, beszélünk, hogy igyekezzünk tisztességes minőségű élelmiszereket beszerezni, azokból főzni.

Ebbe remekül beleillenek az egyik tejes kisüzem termékei. Nagyon finom a tejük is, amit kimérve árulnak, és érdemes megkóstolni a túrót és más termékeket is.

Láttam már kis boltokban is, hogy onnan származott az áru, de biztos pont csak kettő tudható, a Nagycsarnok és a Kispiac (a Fehérvári úton). Ezeken van saját standjuk, ahol biztos saját termékeket árulnak. Lássuk mi is volt a kaland?

Többször csináltam már lecsepegtetett tejfölt, akár azonmód ízesítve, akár tejszínnel krémessé téve és megfűszerezve. Legutóbb két pohár ilyen házi tejfölt vettem, hogy abból lesz majd az igazi.

Nos, kérem szépen, nem lett !!!

Hiába csöpögtettem egy napig a konyhaasztalon, aztán további háromig a hűtőben, alig jött ki belőle egy kevés savó. A szűrő felől kialakult egy sűrű réteg, ami olyan tökéletesen zárt, hogy a többi savó nem bírt kicsöpögni belőle.

Ez ugyanis nem olyan tejföl, amit a homokozóvödörből kiborított torta módjára egyben lehet kizuttyantani a pohárból. Ez sűrűn folyós, igazi tejfölsűrűségű maszat, amit a pohárból kitölteni lehet, nem kiborítani. Úgy látszik a gyári “formatartó” olyan szerkezetű, ami könnyen szétválik savóra és másra.

A tanulság mindössze annyi, hogy ez túl jó ahhoz, hogy házilag tovább lehessen javítani. Érdemes úgy megenni, ahogy a pohárban volt, mert úgy igazán finom.

 

%d blogger ezt szereti: