Amire a jó nem jó, avagy tejföl kaland

Kategória: Egyebek, Tejes ételek

Folyton arról hallunk, beszélünk, hogy igyekezzünk tisztességes minőségű élelmiszereket beszerezni, azokból főzni.

Ebbe remekül beleillenek az egyik tejes kisüzem termékei. Nagyon finom a tejük is, amit kimérve árulnak, és érdemes megkóstolni a túrót és más termékeket is.

Láttam már kis boltokban is, hogy onnan származott az áru, de biztos pont csak kettő tudható, a Nagycsarnok és a Kispiac (a Fehérvári úton). Ezeken van saját standjuk, ahol biztos saját termékeket árulnak. Lássuk mi is volt a kaland?

Többször csináltam már lecsepegtetett tejfölt, akár azonmód ízesítve, akár tejszínnel krémessé téve és megfűszerezve. Legutóbb két pohár ilyen házi tejfölt vettem, hogy abból lesz majd az igazi.

Nos, kérem szépen, nem lett !!!

Hiába csöpögtettem egy napig a konyhaasztalon, aztán további háromig a hűtőben, alig jött ki belőle egy kevés savó. A szűrő felől kialakult egy sűrű réteg, ami olyan tökéletesen zárt, hogy a többi savó nem bírt kicsöpögni belőle.

Ez ugyanis nem olyan tejföl, amit a homokozóvödörből kiborított torta módjára egyben lehet kizuttyantani a pohárból. Ez sűrűn folyós, igazi tejfölsűrűségű maszat, amit a pohárból kitölteni lehet, nem kiborítani. Úgy látszik a gyári „formatartó” olyan szerkezetű, ami könnyen szétválik savóra és másra.

A tanulság mindössze annyi, hogy ez túl jó ahhoz, hogy házilag tovább lehessen javítani. Érdemes úgy megenni, ahogy a pohárban volt, mert úgy igazán finom.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Amire a jó nem jó, avagy tejföl kaland”


 1. Daisy says:

  Imádom a régi bölcsességeket, nem is hisszük mennyi mindenre igaz.
  Jónál jobbat ne akarj!
  Sajnos én vettem már kissé savanykás ízű házi tejfölt is, de ők biztos így szeretik.

 2. Kata says:

  Nézz be hozzám légyszíves:)

 3. Vera says:

  Ugyanigy jartam a tejfollel itt kanadaban 🙂
  itt mondjuk a kaja pocsek ezen mar nem csodalkoztam de hogy otthon:(
  a tejet szobahomersekleten 4 napig taroltam es sem az izeben sem az allagaban semmilyen valtozas nem tortent:))
  biztosan ez se latott csak kepen tehenet.

 4. Aliz/azila says:

  Hozzám is nézz be!:)

 5. Tatin says:

  Én egy házi joghurttal jártam így. Üvegből kiöntve pompás íze volt, már előre ráizgultunk a családdal, hogy milyen finom lecsöpögtetett sajt lesz belőle. (joghurt + tejszín) Hát nem. Majd 1 hétig szenvedtem vele a hűtőben, aztán jól megromlott az egész cucc, mert abból semmi az égadta egy világon nem csöpögött ki.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos