Az diétás pergeltrül

Kategória: Kímélő ételek, diéta, Marhahúsok

cukkinis_porkoltPörköltet enni jó dolog. Nem tartozik a gyors ételek közé, de éppen a hosszú főzési idő az, ami a csodálatosan selymes szaftú, harmonikus ízű recept lényege. Sajnos sokszor készítik úgy, hogy valóban zsírban úszó, nehéz fogás válik belőle, pedig ez méltatlan bánásmód. Semmi ördöngősség nincs abban sem, hogy minimális zsiradékkal készüljön, mégis hibátlan ízű és állagú fogást tálalhassunk.

Egy szép darab marha lapockát vettem, amit gondosan lehártyázva, 2-3 centis darabokra vágtam. A hús darabolásánál mindig figyeljünk oda arra, hogy a rostjaira merőlegesen vágjuk, a lehető legrövidebbre hagyva a rostokat, így lesz a leginkább omlós a húsunk. Egy kiló húshoz kb. 30 dkg hagymát vágjunk kockára. 2-3 dkg füstölt szalonnát is felkockázhatunk, csak a füstös íze kedvéért, ennyi lesz az összes hozzáadott zsiradék. Azzal se tesszük tönkre, ha egy löttyintésnyi olajat használunk helyette. Még ezt is elhagyhatjuk, de akkor nagyon oda kell figyelni a hagyma pirítására. Ilyen esetben egy pici vízzel tegyük oda a hagymát párolódni, egy teflonos edénybe. Nem túl nagy lángon pároljuk, és hagyjuk elfőni alóla a vizet, inkább csak világos sárgáig fogjuk tudni pirítani, így kicsit kevesebb hagymát pucoljunk, nehogy édessé tegye a pörköltünket.

A szalonnakockákat nem túl erős tűzön, nehogy megégjenek olvasszuk ki, majd pirítsuk meg rajta a hagymát. Ezt is teflonos edényben csináljuk, abban kevesebb zsiradék kell alá. Dobjuk rá a húst és kevergessük, amíg mindenütt kifehéredik. A tervezett paprika mennyiségnek csak a harmadát tegyük itt rá, a többit majd a vége felé. Ezzel át is járja a paprika íze a húst, de a hosszú párolódási idő alatt nem oxidálódik, frissebb marad az íze. Töltsünk alá annyi vizet, hogy szűken ellepje, sózzuk meg és kis lángon, lefedve épp csak rotyogtassuk. Nyugodtan foglalkozzunk mással, elég negyed óránként megkeverni, és ha elfőtte volna a levét pótolni egy kicsivel. Látni rajta, amikor kezd kész lenni. Addigra szétfő a hagyma és kezd tartalmas, sűrű szaftja lenni. Ekkor nyomjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát és szórjuk rá a maradék paprikát. Még 10 percig hagyjuk rotyogni és tálalhatjuk.

Friss kenyérrel, galuskával, krumplival szokás köríteni, de tegnapi ebédünkre serpenyőben grillezett cukkíniszeletekkel tálaltuk. A cukkíni grillezését a következő bejegyzésben írom meg.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos