Brassói utánzat

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Disznóhúsok

brassoi1

Ha ezt hentes barátom látná, kapnék a fejemre. Ez Brassói? Legfeljebb valami utánzat. Skandalum kérem, skandalum.

Valóban csak hasonlít az eredetinek tudott receptre, hiszen került bele hagyma is.  Ráadásul lapockából készült, nem szűzpecsenyéből. Még ráadásabbul sült krumpli sincs mellette a tányéron. Elárulom, egyáltalán nem is volt hozzá, aminek a magyarázata a még langyos kenyér, ami nemrég került ki a sütőből. Hogy ki áll neki ilyenkor még krumplit is sütni? Én bizony nem (mottó: sosem volt három anyám).

0,5 kg lapocka
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
szalonna
só, bors

Zsenge, malacnak árult lapockát kaptam a piacon. Malacságáról nem vagyok teljesen meggyőződve, maradjunk annyiban, hogy süldő. Letisztogattam és kis kockákra, csíkokra vágtam. A hagymát apró kockákra vágtam és odakészítettem a meghámozott fokhagymagerezdeket és a nyomót.

Kétféle szalonnát is találtam a hűtőben. Egy darabka mangalicát, ami jó sok zsírt tud kiadni, és egy maradék húsos kolozsvárit, aminek alig van zsírja, viszont remek ízű pácban érlelték. Mindkettőből kockákat vágtam. Először a zsíros szalonnát kezdtem, kis lángon kiolvasztani, aztán amikor a zsírját kiadta, ment rá a húsos is. Kicsit pirítottam, majd ezt a hagymával együtt folytattam. Amikor a hagyma barnulni kezdett, rádobtam a húst és nagy lángon körbesütöttem. Sóztam, borsoztam és amikor levet eresztett rátettem a fedőt. A lapockát párolva kell puhítani egy kicsit, a szüzet elég hirtelen mnegsütni. Mikor zsírjára sült, már elég puha is volt. Rányomtam a fokhagymát és két percig kevergetve pirítottam. Végül a mesebeli kis huncuthoz hasonlóan, mind megettem. Na jó, nem egyedül.

 


  • Brassói hentes módra | Jó kaja 10. 07. 16.
  • -->

    Írjon megjegyzést


    • - x -

    • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

    • Fontos