Cékla frittes

Kategória: Húsmentes fogások, Köretek

ceklafritt1

A vasárnapi rántotthús egyik választható köreteként készült. Kétszer is különleges, egyrészt a cékla ilyetén használata, másrészt a rántotthús. Utóbbi olyan ritka vendég nálunk, hogy egy évben kétszer ha sorra kerül. Olyankor mindig megállapítjuk, hogy tulajdonképp nem rossz dolog az, aztán megint sokáig nem kerül asztalra.

Ez a köret viszont olyan különlegesség – legalább is nálunk most debütált – hogy megérdemel egy külön bejegyzést a receptje.

A céklát nyersen hámozzuk meg, persze előtte alapos csutakolás jár neki. Ha nem hódolunk a kézfestés divatjának, jobban tesszük, ha gumikesztyűt húzunk a művelethez. Gyaluljuk le ugyanúgy, mint ha sültkrumplit készítenénk.

Lisztet keverjünk össze sóval, borssal és chilipehellyel, annak híján csípős paprikával. Az egészet tegyük zacskóba, vagy jól záródó dobozba és alaposan rázzuk össze, hogy a fűszeres liszt egyenletesen bevonja. 170 fok körüli olajban, nem túl forróban, süssük. A krumplinál lassabban puhul, mert jóval keményebb húsu gumó, ezért kell lassabban sütni. Végül papírra szedve csöpögtessük le róla az olajat.

A cékla földes, édeskés ízét nagyon jól ellenpontozza a csípős fűszerezés. Nyugodtan kínálhatjuk hidegen is, csevegés, iszogatás kísérőjeként is.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos