Csipetke készítése házilag

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Levesbetétek, Tészták

Ez kérem szépen, egy nagyon kedvelt levesbetét, közvetlenül belefőzés előtt: egy kupac csipetke, vagy csipkedett, ahogy egyes vidékeken nevezik. Gulyáslevesbe, babhoz, lencséhez remek betét, és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint amit szárítva vehetünk meg. Lehet kapni szárított, kész csipetkét is, de nekem még nem sikerült puhára főznöm, ropogott a közepe. Elég vastag tészta, ha csonttá száradt, nagyon sokára puhul meg a közepe is, addigra meg a külseje rég elázott.

Mielőtt bárki is megijedne attól, hogy házilag készítsen száraztésztát, elárulom, ez a teljesen kezdők tésztája. Elég 3 perc alatt összegyúrni, nem kell gyúródeszka, sodrófa, kés, tésztagép, csak egy tálca és a kezünk. A csipkedéssel együtt is megvan jó 20 perc alatt.

Egy nagyobbacska fém tálba tegyünk 10 dkg lisztet és üssünk a közepébe egy tojást. Műanyag tálból csak jó erőset válasszunk, mert elég keményre kell gyúrni a tésztát, nehogy erősebbek legyünk a tálnál és eltörjük. Tegyünk a tojásra egy mokkáskanál sót és villával, fakanállal keverjük bele a lisztbe.

Amikor már a tészta kezd összeállni, kézzel gyúrjuk tovább, amíg kemény, de rugalmas lesz. Ha nagyon hagy a tojás, előfordulhat, hogy kevés lisztet kell még belegyúrjunk. A jó tészta nem ragad a kezünkhöz.

Tegyünk magunk elé egy tálcát és két ujjal csípjünk le egyforma darabokat a tésztából. Egy mozdulattal még golyóvá formáljuk és a tálcára dobjuk szikkadni. Időnként rendezzük el, hogy ne nagyon érjenek össze, mert bár a kezünkhöz nem ragadnak, egymáshoz előszeretettel. Mikor kész vagyunk vele, akár azonnal is a levesbe főzhetjük, de ha pár órát áll egy konyharuhával letakarva, akkor se lesz baja. Fagyasztható is, először tálcán, hogy ne ragadjanak egymáshoz, aztán amikor már megfagytak mehetnek zacskóba.

 


4 hozzászólás a recepthez: “Csipetke készítése házilag”


 1. Eszter says:

  üdv. nagyon tetszik a receptje,csak az érdekelne,hogy ez a tészta napokig is eláll,ha egy kis edénybe tesszuk lefedve? Nem kell azonnal levesbe rakni,igaz?

 2. jókaja says:

  Célszerű frissen csinálni de egykét napig jó hűtőben eláll. Ilyenkor nagyon alaposan be kell lisztezni nehogy teljesen összeragadjanak. Levesbe főzés előtt a fölösleget célszerű leporolni, lefújni róla.

 3. Péchy Imre says:

  A recept az jó. Viszont én a tojással kezdem és a lisztet nem mérem, hanem addig adok a tjáshoz, amíg a kívánt keménységű tészta nem alakul ki. Természetesen a sót az elején adom hozzá.

 4. Péchy Imre says:

  Eszternek mondanám, hogy amennyiben a levesbe kevesebb csipetke is elegendő, akkor a maradék fóliába (nem alu) csomagolva a mélyhűtőben eláll akár pár hónapig is. Viszont a felhasználás előtti napon ki kell venni, hogy reggelre kiengedjen.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos