Csirkemell tárkonyos szőlőmártással – VKF XXVIII.
Ez a recept jó példája annak, hogy egy könnyű, kímélő étel is lehet finom, nem kell unalmas legyen. Külön előnye, hogy a szőlő és bor révén megfelel a VKF kiírásnak.
2 db filézett csirkemell
liszt
só, bors
olaj
vaj
1 fej hagyma (fehér héjú)
2 gerezd fokhagyma
2 dlfehérbor
3 dl csirke alaplé (húsleves)
2 szál szárzeller (esetleg kevés reszelt zellergumó)
1 ek magos mustár
20 dkg szőlőszem
2 ek aprított tárkony
2 ek aprított petrezselyemzöld
15 dkg rövid csőtészta (penne, rigatoni)
A csirkemellet vágjuk nagyobb kockára. Egy tálban keverjünk össze lisztet sóval és borssal, majd forgassuk bele a húskockákat. Serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal. Rázzuk le a fölös lisztet a húsról és süssük minden oldalán barnára a hőskockákat. Ezt több részletben érdemes csinálni, különben annyi vizet enged, hogy párolódik, nem pirul. A elkészült vegyük ki a húst és dobjuk a serpenyőbe a finomra vágott hagymát. Amikor üvegessé vált adjuk hozzá a fokhagymát és a vékonyra szeletelt szárzellert. Pároljuk 5 percig, majd szórjuk meg egy kanál lisztel. Rövid pirulás után öntsük fel a borral és oldjuk fel mindazt, ami a serpenyő aljára tapadt. Tegyük vissza bele a húst, öntsük fel az alaplével és tegyük bele a mustárt meg a tésztát. Csendesen forraljuk 8-10 percig, amíg a tészta megpuhul. Öntsük bele a félbevágott és kimagozott szőlőszemeket, szórjuk meg a tárkonnyal és a petrezselyemmel. Épp csak forraljuk fel és kapcsoljuk ki a tűzhelyt. Lefedve hagyjuk állni néhány percig.
Ez is szuper!!!