Csokis körtés torta

Kategória: Torták

kortes-csokitorta

Megvolt a Budafoki Gasztro-vándorklub első vacsorája, ami biztos nem az utolsó lesz. Ezúttal mi adtuk a helyszínt és a vacsorát is. Legközelebb a csapat másik tagja lesz a vendéglátó. A menüsort ez a tortaféle zárta, amihez az alapot Trinty receptje adta. Egy társaságban mindig akad olyan, akire az ember azt mondja, inkább ruháználak, mint etetnélek. No, ide került olyan is, akit a felesége szerint jobb, ha ruházásra se vállalnánk be, olyan válogatós. Így a kávé helyből ki kellett maradjon belőle, pedig az ilyen recepteken nem jó változtatni. Finom volt, de azért egyszer ki kell próbálni kávéval is.

60 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 egész tojás és 2 sárgája

A tészta hozzávalóit a gép gyorsan összekeverte, amíg tésztává állt össze. Nem csak azért érdemes géppel csinálni, mert kézzel fárasztóbb, hanem azért is, mert ezzel a tésztával hidegen kell dolgozni. Kézzel gyúrva a vaj megolvadna a kezünk melegétől, és az rontana rajta. Ez hatalmas adag tészta, de az ötletadó recept szerint másfél adag a fele. Ugyan kapunk ötleteket a fél adag hasznosítására, inkább dupla adagból készült, és egy-egy harmada befóliázva várja sorát a fagyasztóban. A harmadik harmada pont elég volt a jókora üvegforma kibéleléséhez, hogy kellően jó legyen a tészta és a töltelék aránya. A tészta jókora sütőpapírral kibélelve, rizzsel feltöltve ment a sütőbe, 160 fokon 10-12 percre. Utána a rizs, a sütőpapírral együtt kiemelve ment a kamra hűvösébe, erősen remélve, hogy tényleg teljesértékűen használható lesz, mert persze nem a karcagi átlagos került elő, hanem az arborio.

1 kg körte
3 tojás + 2 fehérje
10 dkg cukor
10 dkg mogyoró
5 dkg kakaópor
2 dl tej
1 vanília
2 ek keményítő
1 tk sütőpor

A tojások sárgájából a cukorral, kakaóval és a tejjel főzzünk híg krémet. A mogyorót a keményítővel, cukorral, sütőporral és a vaníliával aprítsuk egész finomra a forgókésesben. Keverjük simára a tojásos krémmel, majd keverjük bele a keményre felvert tojásfehérjét. A megpucolt, félbevágott körtéket citromos vízben épp csak forraljuk fel, ha kicsit éretlenebb, akkor főzzük pár percig. A lecsepegtetett körtéket rakjuk rá az elősütött tésztára és öntsük rá a kakaós habot. Ez lesz az, amit legközelebb fordított sorrendben kell csinálni. A fél körték alá nem folyik be a hab, így csökken a beágyazottságuk. Dugjuk vissza a sütőbe és a hőfokot 130 – 140 fokra visszavéve süssük háromnegyed órán át. A díszítését elvitte az időzavar, de ezt a csokisat nem is csokival kéne megcsorgatni, hanem vajas karamellel.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Csokis körtés torta”


  1. trinity says:

    Sajnálom, hogy nem folyt be a körte alá-talán a kávé miatt hígabb volt az enyém-mert nálam kitöltötte simán…
    A tészta mennyisége, mint írtam, azért ilyen kacifántos, mert az újságban hiányos volt a recept és muszáj volt kísérleteznem vele. Ennyi tojással volt szépen gyúrható.
    Azért remélem ízlett, a karamell jó tipp!!!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos