Dédnagyanyám juhtúrós lepénye

Kategória: Sós sütemények, Tészták

A recept Dédnagyanyám receptkönyvéből származik, amit Nagyanyámtól kaptam meg. Ha jól számolom 1900 körül vethette papírra, de alighanem már akkor is régi családi recept lehetett, ami a használt mértékegységeken látszik. A szöveget az eredetinek megefelelően írom le.

Végy 1 harmad lisztet púpozva, csinálj a feléből rétestésztát, végy 1 tojást és langyos vizet és sót hozzá, dolgozd ki azt jól, és hagyd azután pihenni.
A többi lisztből hagyjál magadnak a kinyújtáshoz, a többit dolgozd össze 8 lat Brindzával, 8 lat vajjal és zsírral tésztává, sózd szükség szerint, és kezeld azután mint a vajastésztát, állandó hajtogatással, a nyújtófával jól dolgozd át.
A sütőbádogot sem kenni, a lepényt szintén nem kenni, a fő dolog a sütés jó sütőben, és amellett jól megsütni.

Egy lat 17 gramm, így 14-15 dkg vaj/zsír ill. juhtúró kell bele. A liszt mennyiségénél nem tudjuk, hogy minek a harmada. Ha feltételezzük, hogy a bécsi font volt a használatos súlymérték, ami 56 dkg, akkor a liszt mennyisége 19 dkg. Gyakorlatilag az egynsúlytészta arányainál vagyunk, ahol egyenlő arányban gyúrjuk össze a lisztet, túrót és zsiradékot.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Dédnagyanyám juhtúrós lepénye”


 1. thechefviki says:

  Anyám, visszatekintés az időben 🙂 Mire van írva? Megsárgult füzetbe? Vagy nyomtatott könyv, nem kézírásos?

 2. jókaja says:

  Megsárgult, szétesni igyekvő füzet, szálkás kézírással, amit időnként nem könnyű megfejteni.

 3. Collie says:

  Az még nem világos, hogy aztán a két külön tésztát kell összegyúrni, vagy azt kell hajtogatni?? Igazából én Tapolcán ettem olyan kelt tésztás juhtúrós lepényt amit azóta se lehet elfelejteni, és ehhez kerestem receptet.
  (mellesleg székely étel)

 4. jókaja says:

  A hájastésztához hasonlóan az egymásra tett tésztákat kell együtt hajtogatni.
  A tapolcai lehetett székely étel, de a született felvidéki Dédnagyanyám aligha járt életében Székelyföldön. A brindza vagy ahogy Ők nevezték a liptói túró arrafelé is mindennapos volt.

 5. Collie says:

  köszi, sejtettem hogy ez csak hasonló, de szerintem ez is tuti recept, most próbálkozom vele:DÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos