Dédnagyanyám juhtúrós lepénye

Kategória: Sós sütemények, Tészták

A recept Dédnagyanyám receptkönyvéből származik, amit Nagyanyámtól kaptam meg. Ha jól számolom 1900 körül vethette papírra, de alighanem már akkor is régi családi recept lehetett, ami a használt mértékegységeken látszik. A szöveget az eredetinek megefelelően írom le.

Végy 1 harmad lisztet púpozva, csinálj a feléből rétestésztát, végy 1 tojást és langyos vizet és sót hozzá, dolgozd ki azt jól, és hagyd azután pihenni.
A többi lisztből hagyjál magadnak a kinyújtáshoz, a többit dolgozd össze 8 lat Brindzával, 8 lat vajjal és zsírral tésztává, sózd szükség szerint, és kezeld azután mint a vajastésztát, állandó hajtogatással, a nyújtófával jól dolgozd át.
A sütőbádogot sem kenni, a lepényt szintén nem kenni, a fő dolog a sütés jó sütőben, és amellett jól megsütni.

Egy lat 17 gramm, így 14-15 dkg vaj/zsír ill. juhtúró kell bele. A liszt mennyiségénél nem tudjuk, hogy minek a harmada. Ha feltételezzük, hogy a bécsi font volt a használatos súlymérték, ami 56 dkg, akkor a liszt mennyisége 19 dkg. Gyakorlatilag az egynsúlytészta arányainál vagyunk, ahol egyenlő arányban gyúrjuk össze a lisztet, túrót és zsiradékot.

 

%d blogger ezt szereti: