Diétás parfétorta, most eperrel

Kategória: Desszertek, Torták

Akinek nyár elején van a születésnapja, az elég könnyen eléri, hogy csak valami “könnyű”, hűsítő édességgel köszöntsék. Azért a hagyományos torta forma csak nem maradhatott el. A recept remekül használható alapként, mindíg a szezon valamelyik gyümölcsével ízesítve.

A torta trükkje a pillecukor alap. Ahhoz, hogy a parfé kellően habos legyen és ne fagyjon vághatatlan tömbbé, általában rengeteg tejszín, vagyis zsiradék kell bele. Itt a pillecukor adja ezt a habos szekezetet, így fele annyi tejszín is elég bele.

1/2 kiló eper + a díszítéshez
4 dl tejszín
vékony kakaós piskótalap
1 adag pillecukor (20-25 dkg)
csoki a díszítéshez

Először is sütöttem egy vékony csokis piskóta lapot a 22 cm-es tortaformámban, aminek a mélysége kb. 7 cm. Ez a mennyiség ezt pont színültig megtöltötte és szép magas lett. A piskóta receptjét itt nem írom le, Kata receptjét használtam, de csak fél adagot, vagyis két tojásból. A kihűlt piskóta lapot visszatettem a formába, amiből már kivettem a sütőpapírt. A forma alját szorosan körbetekertem folpackkal, hogy ne tudjon kifolyni a beletöltött fagylalt massza a fagyasztóba. Utóbb ez fölöslegesnek bizonyult, mert ez a forma jól zár, de volt már kellemetlen élményem.

Érdemes kétféle epret venni. A parféba jó érett, illatos fajtát, ami általában sötétebb színű. A díszítéshez apró, világos piros, nem teljesen érettet válasszunk. Utóbbiból elég sokat érdemes venni ahhoz, hogy ki lehessen válogatni a szükséges mennyiségű egyforma méretű szemet. A díszítő eprek csumáját késsel vágjuk le, így az epernek lesz egy kis talpa amin megállhat.

A megtisztított epret villával összetörtem. Elkészítettem a pillecukrot Moha receptje alapján. A felverődött pillébe beletöltöttem az eperpürét és még egy percig kevertem, hogy egyneletesen eloszoljon. A tejszínhabot kézzel, óvatosan kevertem bele, nehogy összetörjön. Van egy régi habszifonom, abból nyomtam bele a habot, nem kockáztattam meg, hogy habverés helyett vajat köpülök. A megtöltött forma ment a fagyasztóban előkészített, vízszintes helyére.

Az előző nap befagyasztott tortát csak a tálalás előtt díszítettem fel, mert a díszítő eprek élvezhetetlenné fagytak volna. Kevés csokit óvatosan megolvasztottam. A tortát keskeny pengéjű késsel elválasztottam a forma oldalától és levettem a karimát. Teáskanál hegyéről, gyors mozdulatokkal vékony csíkokat csurgattam a torta tetejére. A díszítő eprek talpát és alját a csokiba mártottam és sorba a torta szélére raktam. A csoki szinte azonnal hozzáfagyott a parféhoz és rögzítette az epret. A kész tortát a tálra csúsztattam és visszatettem az utolsó percekre a fagyasztóba.

Az így készült parfé a fagyasztóból elővéve is vágható, nem csak nagykéssel a tálon, de a tányérunkon is, tortavillával.

Ha bolti vagy előre elkészített pillecukorral készítjük, pár evőkanál vízzel/gyümölcslével olvasszuk fel, majd a recept szerint folytassuk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: