Éjjelsült pácolt lapocka, Karácsonyra

Kategória: Disznóhúsok

ejjelsult-lapocka

Több évvel ezelőtt csináltuk meg egyik karácsonyi vendéglátásra ezt a receptet. Igazából attól lett ünnepi fogás, hogy egy egész lapockát amúgy sosem ennénk meg, ahhoz sok éhes száj kell az asztal köré.

Az elkészítéséhez ténylegesen szükséges munka nem több fél óránál, a többi időt magányosan tölti a sütőben. Az eredmény egy különlegesen fűszerezett, vajpuhán omlós, ropogós bőrű sült, igazi ünnephez méltó étel.

Az egészben hagyott, bőrös lapockát nézzük át alaposan, és ha valahol szőrös maradt volna, borotváljuk meg. Nagyon éles késsel, esetleg tapétavágóval kockázzuk be a bőrét, de a húsába ne vágjunk bele.

Készítsünk fűszerpasztát 6 gerezd fokhagymából, ujjnyi frissen reszelt gyömbérből, kevés szárított chiliből, 3 ek olajból, 4 ek enyhe borecettel. Habverővel alaposan dolgozzuk simára, lehetőleg sűrűn folyós állagúra. Ezt alaposan masszírozzuk bele az előzőleg megsózott húsba, minden oldaláról. Itt érdemes 5 percre megállnunk, és addig nem abbahagynunk a dögönyözést. Ez a legnagyobb munkánk vele, de nem érdemes megspórolni, mert omlósabbá teszi a húst.

Fektessük a bőrös oldalával felfelé rácsos tepsibe és dugjuk be a nagyon forróra (220 – 240 fokra) előmelegített sütőbe. Nagyjából fél óra múlva húzzuk le a sütő hőmérsékletét 90 – 110 fokra, fordítsuk bőrével lefelé a lapockát és dugjuk vissza. Hagyjuk ott egész éjszaka és másnap ebédig. Nyugodtan maradhat 20 – 22 órán át is, nem lesz semmi baja.

Ebéd előtt megint fordítsuk bőrével felfelé, de már nagyon óvatosan, mert puha és ha nem vigyázunk, szétesik. Dugjuk vissza a sütőbe, amit ismét nagyon forróra fűtöttünk fel. Figyeljük, hogy mikor sült ropogósra, de még nem kezdett elszenesedni. Ezt a sütőtől is függően, 20 – 30 perc alatt érjük el. Köríthetjük hagymás krumplival és párolt káposztával, vagy egyszerűen krumplipürével. A zajos siker garantált.

 


4 hozzászólás a recepthez: “Éjjelsült pácolt lapocka, Karácsonyra”


 1. Andrea says:

  Szia!

  Tetszik ez a recept nagyon! Nem kell letakarni a húst ?Csak úgy elvan a sütőben és ennyi?!Köszönöm.

 2. jókaja says:

  Csak úgy elvan. Az első fél óra magas hőfokú pirításától kéreg sül rá, az nem engedi kiszáradni.

 3. Andrea says:

  Köszi a bátorítást!
  Hétvégén elkészítettem.Kicsit sótlan lett,de isteni finom puha omlós lett a hús.
  Köszi a receptet!

 4. jókaja says:

  Nem írtam külön, de ilyen vastag húst kívülről alaposan kell sózni, és célszerű pár órán át beszívódni hagyni.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos