- Jó kaja - https://jokaja.hu -

Epret késsel?

Szépek, szezonjuk van, az időjárás miatt ennek ellenére drágák. Mégis vesszük, hiszen szeretjük és nem állhatunk ellen vonzerejüknek.

A pucolása az, amitől újabban a hideg ráz. Nem, nem vagyok olyan mazochista, hogy csak kimagozva enném meg, csak a csumáját szedem le.

Jobban mondva szedném…

A csumája ugyanis nem jön. Emlékszem még, hogy az ember felhajtotta a banánszoknyáját és hozzáfogta a szárához, majd egy mozdulattal kicsavarta. Az érett szemekből ilyenkor a közepén levő “gyertya” is kicsusszant.

Ezeknek eleve úgy szakad a szára, hogy nincs mit megfogni. A levélkéit is hiába hajtom fel, megcsavarintva csak azok szakadnak le, a szár csonkja keményen ül a helyén. Kénytelen vagyok késsel pucolni az epret, minden szemet megskalpolva.

Gyanítom, hogy fajta kérdése lehet, mert a láthatóan és érezhetően érett szemek is így viselkednek. A húsuk is olyan kemény, hogy legjobb a késsel gerezdekre vágni.

Értem én, hogy szép új világunkban a termelés, szállítás és a kereskedelmi érdek azt diktálja, hogy ilyen irányban “fejlesszék” a fajtákat. Ugye azért nem válik paradicsom módjára élvezhetetlenné az eper is? Valaha eljutunk oda, hogy a vevő, a fogyasztó érdeke is szerepet játsszon?