Extra lecsó, vacak epéjűeknek is

Kategória: Egytálételek, Kímélő ételek, diéta, Technikák - trükkök

Összcsaládi érintettség okán ki kellett dolgoznunk az epekövesek által is emészthető lecsót, mert az mégse járja, hogy nem ehetünk belőle. Szerencsénkre nekünk nem a zsírja árt igazán, hanem a paprika és a paradicsom héja, ami rengeteg, jóformán emészthetetlen cellulózt tartalmaz.

2 kg vastaghúsú paprika
1 kg paradicsom
2-3 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
szalonna
kolbász
só, pirospaprika

Mossuk meg a paprikát és süssük meg. A legjobb a kerti grillen, faszénparázs fölött, de ugyanígy megoldható a gáztűzhely lángján is. A legegyszerűbb a sütőben, a légkeverés legmagasabb hőfokán, de a nyílt tűzön sütöttek finomabbak. A sütőben sose lesz ennyire égett, füstös a héja. A megsült paprikát takarjuk le fóliával, folpackkal, hogy a saját gőzében a héja megpuhuljon, akkor könnyebb lehúzni. A héj lehúzása után fordítsuk ki a csumáját is, és távolítsuk el a magjait. Az így előkészített paprika húst vágjuk csíkokra.

A paradicsomot is hámozzuk meg. A nagyon érett, régi fajta paradicsomokról lehúzható nyersen is, az ipari egyengolyóbisokat két percre forró vízbe kell mártani, utána húzható le a héjuk. A vízszintesen félbevágott paradicsomokból nyomjuk ki a magok nagyját, különben lecsó levest fogunk főzni.

Egy vékony szelet szalonnát vágjunk kockákra és olvasszuk ki a zsírját. A karikázott kolbászt pirítsuk át rajta, sokkal finomabb tőle az íze. A megpirult kolbászt és a szalonnakockákat szűrőkanállal vegyük ki és alaposan dugjuk el, hogy maradjon belőle a lecsófőzés végre. Pirítsuk világosra a szálasra vágott hagymát, majd nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk meg kevés pirospaprikával és tegyük rá a kissé összevágott paradicsomot. Óvatosan sózzuk meg, mert a kolbásztól és szalonnától már nem sótlan. Forraljuk amíg a paradicsom kicsit szétesik, ez után tegyük hozzá a paprikát. Mivel azt már megsütöttük, pár perces összerotyogtatás után kész is vagyunk. Tegyük vissza bele a kolbászt és tálaljuk kedvenc módunkon.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: