Fejtettbab leves

Kategória: Egytálételek, Levesek

A babot – már ami nem zöldbab – többnyire téli ételnek tekintjük. Van pedig egy olyan formája, ami ilyenkor nagyon is szezonális.

A fejtettbabról van szó, ami a már megszemesedett, de még nem kiszáradt héjú hüvelyekből fejthető ki. Hagyományosan levest és főzeléket készíthetünk belőle, de alighanem remek salátákba is kerülhetne. Számunkra ez egytálételként működik, a második tányér után már semmit se kérünk.

Nem érdemes háromnegyed kilónál kevesebbet venni, mert mire kifejtjük, a fele elvész.

Vegyünk mellé néhány szál idei répát és gyökeret is. utóbbinak persze a zöldjét is őrizzük meg, hiszen a friss petrezselyemzöldet sok ételbe használhatjuk. Én ugyan nem szoktam beletenni ebbe a levesbe, de semmi akadálya sincsen, ha valaki úgy szereti.

Kezdjük a főzését azzal, hogy egy darab félretett szalonnabőrt kiásunk a hűtő mélyéből, és a kuktában odatesszük csendesen főni. Nyugodtan főhet akár egy órát is, baja nem lesz.

Közben fejtsük ki a szemeket a babból és tisztítsuk meg a gyökérzöldséget. A répát gyaluljuk karikákra, a petrezselyemgyökeret alaposan nézzük meg. Már nyár közepén is előfordulnak fás, szivacsos példányok, amiket nem kellemes megenni. Ha ilyennel találkozunk, csak hasábokra vágjuk, hogy a végén könnyen kiszedhessük az ételből. Az igazán zsengét a répával együtt aprítsuk fel.

A megfőtt bőr levébe főzzük bele a babot és a zöldséget. Óvatosan sózzuk, mert a bőrkéből már került bele valamennyi só. Ne fűszerezzük túl, hagyjuk érvényesülni a zsenge hozzávalók ízét, de azért egy kis csombor, kakukkfű nyugodtan mehet bele. Egy pici fej hagyma és egy gerezd fokhagyma sem fog kárára válni. Aki nem szereti ezeket főtten, a végén nyugodtan kihorgászhatja.

Amikor a hozzávalók puhára főttek, szaggassunk bele vajas galuskát és kevés lisztes tejföllel habarjuk be. Ízlés szerint pár csepp citromlével vagy jóféle ecettel savanyíthatjuk. Ha a szalonnabőr krémesen puhára főtt, akkor azt én kérem. 🙂

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos