Foszlós húsvéti kalács

Kategória: Kenyér, Tészták

A Húsvét két elmaradhatatlan étele a sonka és a kalács. Igaz, konyhában készül a piros tojás is, de annak nem az volt a legfontosabb jellemzője, hogy ehető.

A sonka főzéséről már esett szó, lássuk hát a kalácsot. Sokan félnek tőle, mint a legtöbb kelt tésztától, pedig semmi varázslat sincs benne. A legtöbb falusi leány is megtanulta, miért ne sikerülne nekünk is?

A lisztet előző este tegyük a konyhába, hogy ne legyen kamrahideg. A tejet langyosítsuk meg, ne hűtőhidegen adjuk a tésztához. (Csak zárójelben: ha ezek elmaradnak, akkor is meg fog kelni a kalácsunk, legfeljebb tovább tart.)

A hozzávalókból nagycsaládos kalács lesz, nagyjából másfél kilós.

1 kg liszt
2 + 1 tojás
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 kocka élesztő
1 késhegynyi só
3 – 4 dl tej

10 dkg mazsola

Az élesztőt oldjuk fel 3 dl tejben, amiben a cukrot elkevertük. Adjuk hozzá a fele lisztet és keverjük össze. A többi lisztet szórjuk a tetejére. Legalább fél órát kovászoljuk, ha hidegebb a konyhánk, tovább is.

Amikor a kovász már kifut a rászórt liszt alól, szórjuk rá a sót, csurgassuk bele a megolvasztott, de nem forró vajat és 2 tojást. Akinél a családban senki sem piszkálja ki, az a beáztatott, majd lecsöpögtetett mazsolát is dagassza bele. Nem szerepel ugyan a hozzávalók között, de nem rontja el, ha kevés reszelt citrom- és / vagy narancshéj is kerül bele. Alaposan dagasszuk meg, annyi tejjel, hogy lágy de már nem folyós tésztát kapjunk. Kézzel dagasztva 10 – 15 perc erőteljes munkára van szükség, géppel ez sokkal egyszerűbb. Takarjuk le egy fóliával és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni.

Amikor nagyjából duplájára nőtt, borítsuk lisztezett gyúródeszkára (a konyhapult is megteszi) és vágjuk háromfelé. Alaposan szórjuk meg liszttel a tészta darabokat, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, majd sodorjuk egyforma hosszú hurkákká. Fonjuk meg és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. verjük fel a harmadik tojást egy evőkanálnyi tejjel, és kenjük meg a kalácsunkat. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni. Negyed óra elteltével még egyszer kenjük be a tejes tojással, és kelesszük tovább.

A sütőt 170 – 180 fokra fűtsük fel. Amikor a kalácsunk szépen megkelt – ehhez többnyire egy fél óra bőven elég – tegyük a sütőbe, ahol legalább háromnegyed órán át fog sülni. Ha nagyon hamar barnulni kezd a teteje, lazán takarjuk le egy darab alufóliával. Amikor megsült, két konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: