Görög kocsonya

Kategória: Disznóhúsok, Hideg ételek

Tudom, hogy a minap volt kocsonyafőzés, amiről be is számoltam, de hát most van a szezonja.

Ez nem az idei szezonban készült, de eszembe jutott, hogy érdekelhet mást is. A képen jól látszik milyen eredményre vezet, amikor a család kevéssé kocsonyarajongó tagjai rákezdenek az „ugye nem főzöl olyan sokat” kezdetű tirádára. A hús mennyisége már adott, csak a lével lehet takarékosan bánni, csökkentve ezzel a kész kocsonya mennyiségét. Az amúgy csapnivaló képen az azért kivehető, hogy ez a kizárólag színhúsos kocsonyát fogyasztók adagjából vágott szelet, mert ilyen kevés lével már vágható is.

Az eredeti recept színhúsból főzi és zselatinnal szilárdítja. Aki nem utálja a bőrös részeket, nyugodtan csinálhatja csülökből, esetleg egy körömmel kiegészítve.

A húst tegyük fazékba és annyi vízzel öntsük fel, amennyi épp ellepi. Sózzuk, borssozzuk és pici lángon addig főzzük, amíg egészen megpuhul. Ha csontos hús is volt benne – pl. oldalas, az nagyon jóízű húsrész – vegyük ki belőle a csontokat és a húst vágjuk darabokra.

A levet zsírozzuk le, ha nagyon sok lenne, egy ásványvizes üvegben be is fagyathatjuk a fölösleget. Forraljuk fel és öntsük hozzá két citrom, egy nagyobb narancs és egy fél grapefruit kiafacsart levét, amivel már csak egy percig forraljuk. Öntsük rá a húsra és hideg helyen hagyjuk megfagyni. A gyümölcsök levétől nagyon izgalmas, illatos, fanyaran savanykás lesz.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos