Grízgaluska húslevesbe
A húsleves egyik nagy misztériuma a jó grízgaluska. Rengeteg “csak így a jó” recept, módszer forog közkézen, a pihentetéstől a habverésig. Sokat kipróbáltam, míg kialakult a saját – egyedül üdvözítő – receptem. Azóta nálunk én szoktam a grízgaluskát belefőzni, mert megszavazták a családon belüli legjobbnak.
A lehető legegyszerűbben csinálom. Felütök egy tojást, töltök hozzá egy tojássárgányi olajat, megsózom és villával felverem. Szoktam fűszerezni is, gyömbérrel mindig, de kerülhet bele pl. szerecsendió(virág) is. Öntök hozzá darát és összekeverem. Addig pótlom a darát, amíg felkevert tejföl állagú lesz. Legfeljebb pár percig pihetetem, ha még nem elég puhák a zöldségek. Mokkáskanállal szaggatom a levesbe, ami persze nem zubogva fő, inkább csak gyöngyözik. Az nem baj, ha mindez egy fél órával a tálalás előtt történik. A leves nem hűl ki addigra, ha pedig mégis, hát nem ügy melegíteni egy kicsit. Jócskán megnőnek, és ha marad estére, még tovább is dagadnak.
Én szeretem azt is, ha keményebb, olyankor az alap masszát keményebbre csinálom, vagyis több darát öntök bele. Egy érdekes megfigyelésem van: nem szabad a szakácskönyvek által gyakran ajánlott kétkanalas formázást használni. Ha a két vizes kanál között megformázom, keletkezik a felületén egy nedves, elkenődött réteg, ami valószínűleg akadályozza a leves beszívódását. Az így formázott galuskák mindig keményebbek maradnak. Pici ügyeskedéssel lehet úgy kikanalazni a masszát a keverőtálból, hogy formázgatás nélkül mehessen a levesbe.
nem olyan bonyolult
1 egész tojáshoz ami 60-70 gramm
40 gramm langyos zsiradékot / olaj, zsír, vaj
és 100 gramm darát összekeverünk, sózzuk szinezzük
10 percig állni hagyjuk nagykanál-kiskanál technikával beszaggatjuk a lassú forrásban lévő lébe 5 perc forralás után lefedjük és elzárjuk a tüzet alatta
mire megterítünk pont jó lesz .
Rég csináltam. Kell bele az olaj?
Ahogy én csinálom (volt feleségemtől örököltem): Hasonló a fentiekhez, kis elltéréssel.
1 db tojás, 1 tk olaj (olaj nélkül is jó), csipet só,
és most jön az én trükköm: egy csipet szódabikarbóna, amitől a sikeres főzés után 3X-ra nőtt, remegő, laza, finom daragaluska lesz.
A fentieket összekeverem, majd hozzá teszek kb. 4 ek. búzadarát, hogy tejföl sűrűségű legyen.
A szaggatás megkezdése fontos. Pihentetni nem szoktam, hanem az összekevert anyagot a lassan gyöngyöző vízbe (levesbe) eresztek egy tk-lal. Ha szétesik, szétfut, akkor még várok egy kicsit és újra próbálkozom.
Amikor már egyben marad az összes anyagot a vízbe szaggatom és a gyöngyöző vízben 5 percig fedő alatt főzöm (vigyázat kifuthat).
Elsőre nem biztos, hogy tökéletes lesz, de ha egyszer eltalálod!! Olcsó, kiadós és az új asszony kedvence.
Köszönöm a receptet,
Nagyon finom volt. : )