Grízgaluska húslevesbe

Kategória: Levesbetétek, Technikák - trükkök

A húsleves egyik nagy misztériuma a jó grízgaluska. Rengeteg „csak így a jó” recept, módszer forog közkézen, a pihentetéstől a habverésig. Sokat kipróbáltam, míg kialakult a saját – egyedül üdvözítő – receptem. Azóta nálunk én szoktam a grízgaluskát belefőzni, mert megszavazták a családon belüli legjobbnak.

A lehető legegyszerűbben csinálom. Felütök egy tojást, töltök hozzá egy tojássárgányi olajat, megsózom és villával felverem. Szoktam fűszerezni is, gyömbérrel mindig, de kerülhet bele pl. szerecsendió(virág) is. Öntök hozzá darát és összekeverem. Addig pótlom a darát, amíg felkevert tejföl állagú lesz. Legfeljebb pár percig pihetetem, ha még nem elég puhák a zöldségek. Mokkáskanállal szaggatom a levesbe, ami persze nem zubogva fő, inkább csak gyöngyözik. Az nem baj, ha mindez egy fél órával a tálalás előtt történik. A leves nem hűl ki addigra, ha pedig mégis, hát nem ügy melegíteni egy kicsit. Jócskán megnőnek, és ha marad estére, még tovább is dagadnak.

Én szeretem azt is, ha keményebb, olyankor az alap masszát keményebbre csinálom, vagyis több darát öntök bele. Egy érdekes megfigyelésem van: nem szabad a szakácskönyvek által gyakran ajánlott kétkanalas formázást használni. Ha a két vizes kanál között megformázom, keletkezik a felületén egy nedves, elkenődött réteg, ami valószínűleg akadályozza a leves beszívódását. Az így formázott galuskák mindig keményebbek maradnak. Pici ügyeskedéssel lehet úgy kikanalazni a masszát a keverőtálból, hogy formázgatás nélkül mehessen a levesbe.

 


4 hozzászólás a recepthez: “Grízgaluska húslevesbe”


 1. oregember says:

  nem olyan bonyolult
  1 egész tojáshoz ami 60-70 gramm
  40 gramm langyos zsiradékot / olaj, zsír, vaj
  és 100 gramm darát összekeverünk, sózzuk szinezzük

  10 percig állni hagyjuk nagykanál-kiskanál technikával beszaggatjuk a lassú forrásban lévő lébe 5 perc forralás után lefedjük és elzárjuk a tüzet alatta
  mire megterítünk pont jó lesz .

 2. Cicus183 says:

  Rég csináltam. Kell bele az olaj?

 3. B..m. Jancsi bácsi says:

  Ahogy én csinálom (volt feleségemtől örököltem): Hasonló a fentiekhez, kis elltéréssel.
  1 db tojás, 1 tk olaj (olaj nélkül is jó), csipet só,

  és most jön az én trükköm: egy csipet szódabikarbóna, amitől a sikeres főzés után 3X-ra nőtt, remegő, laza, finom daragaluska lesz.

  A fentieket összekeverem, majd hozzá teszek kb. 4 ek. búzadarát, hogy tejföl sűrűségű legyen.
  A szaggatás megkezdése fontos. Pihentetni nem szoktam, hanem az összekevert anyagot a lassan gyöngyöző vízbe (levesbe) eresztek egy tk-lal. Ha szétesik, szétfut, akkor még várok egy kicsit és újra próbálkozom.
  Amikor már egyben marad az összes anyagot a vízbe szaggatom és a gyöngyöző vízben 5 percig fedő alatt főzöm (vigyázat kifuthat).
  Elsőre nem biztos, hogy tökéletes lesz, de ha egyszer eltalálod!! Olcsó, kiadós és az új asszony kedvence.

 4. J.O. x says:

  Köszönöm a receptet,
  Nagyon finom volt. : )


 • Nyakleves macskaeleségből | Jó kaja 09. 10. 12.
 • Maceszgombóc, a húslevesek legfinomabb betétje | Jó kaja 09. 10. 16.
 • Húsleves kacsából | Jó kaja 10. 03. 22.
 • -->

  Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos