Gyors lencsés egytál

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek, Levesek

lencseleves-paradicsom1Az idő hűvösebbre fordulásával egyre jobban esik egy tartalmas leves. Ez a recept pont ilyenre való, nyugodtan megteszi egytálételnek is. Aki szereti főzhet bele virslit is, azzal végképp jóllakatásra való. A főzési időt beleszámítva is megvan háromnegyed óra alatt, mindössze célszerű nem elfelejteni beáztatni a lencsét.

25 dkg lencse (de lehet apró szemű fehér bab is)
10 dkg füstölt szalonna apróra vágva
2 kis fej hagyma apróra vágva
1 szál füstölt kolbász karikákra vágva
hús alaplé (1-2 db marhahúsleves-kocka)
1 kis doboz paradicsompüré

bors
kakkukkfű
bazsalikom
pici rozmaring

Az előző este beáztatott lencsét (babot) fölteszem főni az alaplébe. Ha vízben főzöm és felforrt, beleteszem a leveskocká(ka)t is. Ezenközben az apróra vágott szalonnát kiolvasztom, rádobom a hagymát, megpirítom. Ha ez megvan, ráteszem a kolbászt, zsírjára pirítom. A megsült zagyvalékot beleteszem a levesbe + a paradicsomot és a fűszereket. Addig főzöm, amíg a lencse / bab puha nem lesz. Tejföllel tálalom.

Ez az eredeti recept. Én annyit egyszerűsítettem rajta, hogy a kiolvasztott szalonnán megpirítom a hagymát, átforgatom rajta a kolbászt, majd beleöntöm a lencsét. Felöntöm annyi alaplével / vízzel, hogy jól ellepje, (beledobom a leveskockát,) belekaparom a paradicsompürét. Fűszerezem és addig főzöm, amíg megpuhul. A lencsének, főleg ha be volt áztatva – nem kell több 10 – 15 percnél. Ne főjön szét, inkább maradjon harapható. Szerintem nem kell rá tejföl, de el nem rontja. Aki szereti nyomjon bele egy gerezd fokhagymát is.

 
 • - x -

 • HAVONTA!

  Töltse le, ingyenes!!

 • Beszélgetés

   None Found
 • Eddigi látogatók

  Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
 • Fontos


%d bloggers like this: