Holnap Márton napja – gesztenyével töltött libacomb
November 11-én, Márton napján, a hagyomány szerint libát kell enni. Úgy tartják, hogy Márton napkor ki libát nem eszik, egész évben éhezik.
Nehogy így járjunk, legalább egy libacombot süssünk meg, a hónap jellemző termésével, a gesztenyével töltve. Az elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a címe sugallja.
2 libacomb
15 dkg hámozott gesztenye
1 tojás
só, bors, római kömény, szerecsendió virág, gyömbér
A libacombot gondosan megnézzük, mielőtt megvesszük. Próbáljuk fehér liba combját megvenni, mert a szürkén mindig maradnak látható maradványok, akárhogy is pucoljuk. A nagyobb tokokat és a pihéket gondosan kitépkedjük. Ezt a legjobb egy nem túl éles késsel csinálni, amit a tokok alá tolunk és a hüvelyk ujjunkkal hozzá szorítva kihúzzuk. Az ujjunkkal a bőre alá nyúlva válasszuk el a húsától, hogy majd a tölteléket alá tömködhessük. Sóval és borssal bedörzsöljük a húsát, a bőre alatt is. Állni hagyjuk, amíg a gesztenyés tölteléket elkészítjük.
Ha héjas gesztenyét vettünk, bevágjuk a vastag héját és vízben főzzük kb. 20 percig. Amikor kihűlt lehámozzuk a vastag héját, majd lehúzzuk a barna hártyáját. Ha kapunk fagyasztott, egész gesztenyét, azt csak pár percig forraljuk, hogy kiolvadva megpuhuljon. Késsel összevágjuk a gesztenyét, majd tálba tesszük. Ütünk rá egy kisebb tojást, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a többi fűszerrel is.
Az alaposan összekevert tölteléket, kanállal betömjük a libacombok bőre alá, amit a szélén hústűvel lezárunk. A sütőt a lehető legforróbbra (230-250 fokra) előmelegítjük és betesszük a rácsos tepsibe fektetett combokat. 10 perc után a bőre kifeszül, pirulni kezd és már sok zsír kisült belőle.
Ekkor a sütőt 170 fokra visszavesszük és kb. másfél órán át sütjük. Érdemes egy tűvel megszúrni a húsát, hogy lássuk, megpuhult-e már. Ilyen módon sütve a hús szaftos marad, omlóssá válik és a bőre ropogósra sül.
A recept, első közlésként a Kifőztük receptújság 9. számában jelent meg.
Mmm, de szépek!
Istenien néz ki
Juj finom lehet, de én nem csorgatnám le a finom levüket. Lehet kipróbálom görögös változatban, ha találok valahol libát:)