Húsgombócok kaprimártással
50 dkg darált disznóhús
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
kevés húsleves vagy víz
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
őrölt kömény
majoranna
(kukorica)liszt
olaj
a mártáshoz:
1 nagy doboz tejföl (450 g)
2-3 evőkanál kapribogyó
1 pici fej hagyma
2-3 cm szardellapaszta
só
őrölt bors
esetleg kevés cukor
A zsemlemorzsát leöntjük annyi húslevessel (vízzel), hogy ellepje. 10 percig állni hagyjuk és ha nagyon keményre állt össze, még adunk hozzá.
A kockára vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk. Összekeverjük a húst, morzsát, tojást, hagymát és a fűszerekkel alaposan összegyúrjuk. Kisebb diónyi golyókat formázunk belőle és kukoricalisztbe forgatjuk. Kevés olajon körbepirítjuk a gombócokat.
A mártáshoz a kapribogyót kicsit összevágjuk. Az egész finomra vágott hagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kapribogyót, a szardellapasztát és a fűszereket. Kis lángon felforraljuk és ha nagyon savanyú volt a tejföl, pici cukorral enyhítjük. Beletesszük a gombócokat és kb. 10 percig fedő alatt, kis lángon összeforraljuk.
Főtt krumplival, tésztával vagy friss rozskenyérrel tálaljuk.
Tipp: a húsgombócokból érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, így bármikor elővehetünk a fagyasztóból egy adagot és csak valamilyen mártást kell készítsünk hozzá.
Macedoniaban elek .Kerdesem mivel helyettesithetem a szardellapasztat,mivel nalunk nincs a recept nagyon tetszik es elakarom kesziteni a husgombocokat karimartassal!!Koszonom!!
Bocs.Kaprimartassal.megtevedtem!!
Nem kapni üvegben, az olajos sós pici filéket? Esetleg ringli formában?