- Jó kaja - https://jokaja.hu -

Húskenyér – felvágott húsból

huskenyer2a

Ez is egyike azoknak az iparilag előállított felvágottaknak, amit otthon is nyugodtan megcsinálhatunk, és tudni fogjuk, mi került bele. A gasztrokreativitásunk kiélésére is remek lehetőség, hiszen az alap recept, bővíthető belekevert májkockákkal, sajttal, gombával, chilipehellyel, zöld fűszerekkel és ami kreatív pillanatainkban épp az eszünkbe jut.  A megadott mennyiségekből kb. 1 kg húskenyér lesz. Jó hűtőben egy hétig egész biztos eláll. Fagyasztható is, de kiolvadás után a szeletek kissé törősebbek lesznek.

40 dkg disznóhús
20 dkg borjú vagy növendék marha hús
15 – 20 dkg zsírszalonna vagy toka
5 dkg burgonyaliszt (keményítő)
1 tojás fehérje
2 dkg nitrites pácsó
2 g aszkorbinsav
2 g paprika
3 g fehérbors
0,5 g szerecsendió virág
0,5 g koriander
0,3 g gyömbér
0,2 g kardamom
~1 dl jeges víz

A húst daráljuk le és keverjük össze a fűszerekkel. Tegyük a hűtőbe legalább egy órára. Egész kislukú tárcsával daráljuk le még egyszer, már a szalonnát is hozzá darálva. Adjuk hozzá a burgonyalisztet, a tojás fehérjét és a fele vizet, majd botmixerrel nagyon alaposan pépesítsük. Közben annyi jeges vizet adjunk még hozzá, hogy sűrűn folyós állagú masszánk legyen. Készíthetjük borjúhús nélkül is, értelemszerűen több disznóhússal.

Simítsuk formába a húspépet és tegyük egy tepsibe, amibe két ujjnyi vizet töltöttünk. 120 fokon süssük két órán át, majd 200 fokra felfűtve további 20 – 30 percet, amíg a teteje színt kap.

Három hozzávalóról, két mondat. A burgonya liszt segít a beledolgozott vizet megtartani, ami nem azért kerül bele, hogy gazdaságosabban árulhassuk, hanem azért, hogy ne legyen száraz, nyögve nyelős. A tojásfehérje és az aszkorbinsav segít egyenletes emulzióvá eldolgozni a húst, zsiradékot és a vizet, amik maguktól nem szívesen elegyednek.