Juhtúrós mákos perec

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sós sütemények

A megunhatatlan juhtúrós pogácsát kissé átalakítottam, mert épp ilyen kedvem volt.

Nem kellett nyújtani, szaggatni, visszagyúrni, újra nyújtani…

Az asztalra terített sütőpapíron tenyérrel hengergettem a tésztarudakat, és a megcsomózott perecek egyből mehettek is a tepsibe. A receptben változtatás nélkül kicserélhető a juhtúró reszelt sajtra, de igyekezzünk valami markáns ízű fajtát venni hozzá, különben semmi íze se lesz.

20 dkg rétesliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg disznózsír, lehet liba vagy kacsa is
10 dkg juhtúró
5 dkg darálatlan mák
fél csomag sütőpor
1 evőkanál só
tejföl

tojás a kenéshez
szezámmag a tetejére

Keverjük össze a liszteket, a mákot, a sót és a sütőport. Adjuk hozzá a zsírt és a juhtúrót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Még jobb, ha ezt gépre bízhatjuk, akkor végképp nem melegíti a kezünk a tésztát. Ha nem akar összeállni, egy kanál tejfölt adjunk hozzá.

A tésztából diónyi darabokat vágva, kézzel sodorjunk rudakat belőle, amit aztán pereccé formázhatunk. A két végénél és a kereszteződésnél nyomjuk össze, különben a tepsire tevés közben kibomlik. Ez olyan játék, amiben apró praclik is szívesen segédkeznek. Kenjük meg felvert tojással és szórjunk rá szezámmagot. Még látványosabb lenne fekete szezámmaggal, vagy nigella maggal megszórva. 190 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt megsül, de figyeljük, se süssük barnára, mert keserűvé válik.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos