Káposzta savanyítás házilag – akár lakótelepi konyhában is

Kategória: Befőzés

savanyukaposzta1aA hordóskáposzta nagyon finom receptek alapja, de egyszerűen nyersen elcsipegetve is remek, sőt egészséges is. Nagy kincs, ha van egy megbízható savanyúságos, ahol tényleg természetes érleléssel készült káposzta kapható. Sokszor lehet olyat kifogni, amin érezhető, hogy “rásegítettek” a savanyodására.

Nyugodtan rászánhatjuk magunkat az otthoni savanyításra, nem egy atomerőmű építés a bonyolultsága.

A káposztáról húzzuk le a külső, fonnyadt, földes leveleket. Vágjuk négyfelé és hasítsuk ki a torzsáját. Gyaluljuk le jó vékonyra. Sok konyhai robotgép képes ezt megcsinálni helyettünk, átvéve ezzel a dolog legnehezebb részét.

Mossunk ki egy nagy uborkásüveget és kezdjük beletölteni a káposztát. Rétegenként nyomkodjuk le, de nem kell nagyon ledöngölni, hogy biztos ki tudjon jönni belőle a levegő. A rétegekre szórjunk szemesborsot, csöves paprikát, köménymagot ízlésünk szerint. Ha konzerválni szeretnénk, érdemes a borsot leforrázni, hogy a ráncos héján megülő mikroorganizmusokat legyilkoljuk. Egy ötliteres üvegbe – ami manapság csak 4,25 liternyi – 2,5 – 3 kg káposzta fér bele. Ezt öntsük fel sós vízzel, amiben 3 ek sót oldottunk fel. A tetejére tegyünk egy darabka kenyeret – lehetőleg kovásszal sütöttet – és fedjük le, egy kis tányérral, nem kell légmentesen lezárni. Én a kenyeret kávéfilterbe csomagolva szeretem beletenni, mert nem ázik szét, egyben kiemelhető. A konyhában, szobahőmérsékleten hagyjuk megsavanyodni. Ha látjuk, hogy alaposan beindult a savanyodása, levehetjük a kenyeret, nem kell végig rajta hagyni. Ha a teteje kilógna, töltsük fel sós vízzel. Az üveget állítsuk tálcára, hogy ne kelljen konyhát takarítanunk, ha kihabzana. Egy barátom egyszer sürgősen kellett savanyítson. Beállította az üveget a sütőbe, 40-50 fokra. Működött.

Eddig tulajdonképp ugyanazt csináltuk, mint a kovászos uborkával. Nem nagyon érdemes fél üveggel savanyítani, az után is ugyanannyit kell mosogatni, pakolni. Ha viszont nem fogy el egyszerre, és nem is szándékozunk 1-2 héten belül ismét káposztást főzni, akkor a maradékot konzerválnunk kell. Ehhez tegyük csavarkupakos üvegbe, és gőzöljük ki. Ha  a hagyományos módon, vízfürdőben forralva csináljuk, akkor addig melegítsük, amíg az üvegben levő lé gyöngyözni kezd. Ilyenkor a folyadék hőmérséklete 80 fok körül van, ami elég a tartósításához. Ha van villanytűzhelyünk, ami hőmérsékletre állítható be, akkor 90 fokon, lehetőleg légkeveréssel hőkezeljük a tepsibe állított üvegeket. Legalább 1,5 – 2 óra kell ahhoz, hogy az üveg tartalmának a közepe is átmelegedjen.

savanyukaposzta2aÉrdemes ezzel a recepttel is kísérletezni. Lehet módosítani a fűszerezését, hagyománya van pl. a birsalma gerezdek beleszórásának is.

Aki szereti a gyönyörű színeket, próbálja meg egyszer lila káposztából. Szerintem azt kár is megfőzni, salátába való, ahol látható maradt.

 
 • - x -

 • HAVONTA!

  Töltse le, ingyenes!!

 • Beszélgetés

   None Found
 • Eddigi látogatók

  Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
 • Fontos


%d bloggers like this: