Kávéval kandírozott mandula – last minute ajándék
A Karácsonyig hátra levő napokban néhány olyan receptet is közzéteszek, amit akár az utolsó pillanatban is elkészíthetünk és ajándéknak is megteszi. A leggondosabb előkészítés esetén is előfordulhat, hogy kerül még váratlan megajándékozandó, olyankor életmentő lehet néhány sebtében összedobható recept.
20 dkg mandula
20 dkg (barna) cukor
1 tk fahéj
1 tk púderfinomra őrölt kávé
1 mk kardamom
3 – 4 ek erős presszókávé
(olaj)
Egy fazékban olvasszuk meg a cukrot és készítsünk belőle karamellt. Szórjuk bele a fűszereket és a por kávét, majd a tűzről lehúzva öntsük fel a kávéval. Kis lángra visszatéve addig kevergessük, amíg a karamell feloldódik a fazék fenekéről.Ekkor adjuk hozzá a mandulát és kevergetve forraljuk, amíg egyenletesen bevonja a karamell és a víz nagyja elpárolgott a kávéból. Olajozott tepsire vagy sütőpapírra öntve piszkáljuk szét, amíg még meleg, hogy ne egy tömbbé állva hűljön ki. Átlátszó, celofán zacskóba csomagolva mutat igazán jól.
Micsoda remek ötlet, szombatra meg is csinálom ezer éve nem látott barátnőmnek 🙂 Biztosan imádni fogja :))
Mi otthon a sós mandulát szeretjük, apukám nem győz eleget csinálni belőle. Feltöri, megfosztja a ruhájától és sütőpapírral bélelt tepsiben megpirítja, majd sok sóba forgatja, végül lerázza a felesleget róla. Nem lehet abbahagyni :)))