Kék a kökény, recece …

Kategória: Alkoholos italok

kokeny1Bizony kék az, még kék. Azért már most érdemes kinézni a lelőhelyet, ahol majd szedni szeretnénk. A szedésnél érdemes figyelembe venni a dal következő sorát: … ha megérik fekete. Valóban elveszti hamvas kékségét és előtűnik a majdnem feketén sötétkék héja.  A kökényre még a hecsedlinél is inkább igaz, hogy érdemes megvárni, amíg a dér megcsípi. Ez október végén, november elején következik be, addigra érik be egészen.  Fanyarságát akkor sem veszíti el teljesen, de kicsit édesebbé válik. Nagyon egészséges, szinte gyógynövény, viszont sokkal finomabb, mint sok orvosság. Lehet belőle lekvárt főzni, csak az nagyon szaporátlan, hiszen a bogyó jó része mag.

A talán legegyszerűbben elkészíthető italféle receptjét írom itt le. Pálinkának nem hívható, hiszen nem lepárlással készül, de nem is likőr abban az értelemben, hogy meghatározóan édes lenne. Akit nem zavar a fanyarsága semennyi cukrot sem kell beletegyen.

Szedjünk valahol – lehetőleg úttól távolabb, hogy kevesebb por, korom legyen rajta – minél több kökényt. Mossuk meg és hagyjuk lecsepegni. Kicsit törjük össze a gyümölcs húsát, hogy jobban kiadja ízét és színét, majd tegyük uborkásüvegbe. Öntsünk rá annyi szeszt, hogy ellepje. Itt többfelé ágazik a recept. Attól függően ugyanis, hogy mit töltünk rá, más és más lesz a végeredmény. Purista megoldásként használjunk tisztaszeszt, felesben vízzel hígítva. Ez adja a leginkább kökényízű itókát. Tölthetünk rá rumot, vagy gint is, annak megfelelően lesz más a végeredmény. Mindegyikkel ugyanúgy folytatódik, hagyni kell vagy két hónapig állni, érni. Utána öntsük le a szeszt a bogyókról, kávészűrőn szűrjük át, hogy a héj- és húsdaraboka eltávolítsuk belőle. Kóstoljuk meg, és ízlésünknek megfelelően cukrozzuk és hígítsuk, ha tömény lenne. Víztiszta szesszel felöntve gyönyörű rubinvörös, egyszerre fanyar és édeskés italt kapunk, amit érdemes szépen csillogó poharakba töltve kínálni.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Kék a kökény, recece …”


 1. ChefViki says:

  Köszönöm, köszönöm! Nálunk rogyásig a kökény, vadon nő, mint a dudva! Látom sanyarú jövőmet :-))

 2. jókaja says:

  Én is minden erdőszélen vadon láttam, aztán tavaly hiába jártam be a Tétényi fennsíkot, egy árva bokorral sem jött szembe 🙁

 3. ChefViki says:

  Mi az Alföld délkeleti csücskében lakunk, és vannak helyek, ahova már nincs kapacitás irtani a bozótot. A bozót pedig véletlenül kökényt terem 🙂 Megyek és leszüretelem – kb. 1-1,5 hónap múlva 🙂


-->

Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos