Kenyérlángos – mindenki másképp csinálja

Kategória: Egytálételek, Kenyér, Tészták

kenyerlangos-gazdagon1a… és másképp is hívja. Akár gyűjtés is indulhat, hozzászólásként ki-ki írja meg, milyen néven ismeri. A kenyérlángos, langalló, pompos csak a három legismertebb, de a tócsnifélékhez hasonlóan tucatszám fűzhetjük csokorba.

A nevéhez hasonlóan változatos az elkészítés módja is. Mint oly sokszor, itt is a szegény ember leleményessége köszön vissza. Egy kis liszt mindig akadt a házban, vagyis a tésztát meg tudták sütni. A rárakott dolgok meg híven tükrözték a gazda tehetősségét, a kamra tartalmát. A kép egy budai kisvendéglőben készült, ott tálalják ilyen mutatós, öntöttvas serpenyőben.

Én krumplis tésztával szeretem, az biztos nem szárad ki a sütéskor. A megadott mennyiségből a sütőhöz adott nagy tepsiben lehet sütni, és nem lesz hajszál vékony a tészta.

20 dkg főtt, áttört krumpli
40 dkg liszt
1 kocka élesztő (ha épp fél kockányi van kéznél, az se baj)
1 dkg só
1 löttyintésnyi olaj
langyos tej

Egy dagasztótálban keverjük össze a lisztet a sóval és a krumplival, adjuk hozzá a tejben feloldott élesztőt, és kezdjük dagasztani. Ha már nagyjából összeállt a tészta, löttyintsük rá az olajat és dagasszuk tovább. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk. Sokat könnyít az életünkön, ha a dagasztást gépre bízhatjuk. A kész tésztát takarjuk le, és hagyjuk kelni fél órát.

Közben hagymát gyaluljunk jó vékonyra. Jóféle húsos szalonnát – a kolozsvári szalonna az igazi, de a bacon szélként kínált csíkokból se rossz – vágjunk csíkokra. Egy nagy pohár tejfölt keverjünk simára, picit sózzuk, borsozzuk meg, és nyomjunk bele 2-3 gerezd fokhagymát. Attól függően, hogy mit lelünk a hűtőben, karikázhatunk kolbászt, virslit, krinolint, csíkozhatunk sonkát rá, de volt már hogy két elárvult keménytojást is rászeleteltem. A szalonnánkat olvasszuk ki, ha kolbászt vagy más felvágottfélét is szánunk rá, azt süssük át egy kicsit a szalonna zsírján. Ha megsültek, vegyük ki és a zsírt keverjük a tejfölbe.

Mire ezekkel elkészültünk, a tésztánk is valószínűleg megkelt már. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és nyomkodjuk egyenletes vastagságúra benne a tésztát. Vékonyan kenjük meg a tésztát a tejföllel és jó forró sütőben (200 fok) süssük 10-15 percig. A tészta sarkain látjuk, ha már kezd színesedni, vegyük ki. Szórjuk rá a hagymát, a szalonnát és az egyéb elősütött rávalókat, majd csurgassuk meg a maradék tejföllel. Dugjuk vissza a sütőbe 5-10 percre, hogy átforrósodjon minden rápakolt földi jó, és a sarkai sült kenyér színűek legyenek.

 

%d blogger ezt szereti: