Kenyérlángos – mindenki másképp csinálja

Kategória: Egytálételek, Kenyér, Tészták

kenyerlangos-gazdagon1a… és másképp is hívja. Akár gyűjtés is indulhat, hozzászólásként ki-ki írja meg, milyen néven ismeri. A kenyérlángos, langalló, pompos csak a három legismertebb, de a tócsnifélékhez hasonlóan tucatszám fűzhetjük csokorba.

A nevéhez hasonlóan változatos az elkészítés módja is. Mint oly sokszor, itt is a szegény ember leleményessége köszön vissza. Egy kis liszt mindig akadt a házban, vagyis a tésztát meg tudták sütni. A rárakott dolgok meg híven tükrözték a gazda tehetősségét, a kamra tartalmát. A kép egy budai kisvendéglőben készült, ott tálalják ilyen mutatós, öntöttvas serpenyőben.

Én krumplis tésztával szeretem, az biztos nem szárad ki a sütéskor. A megadott mennyiségből a sütőhöz adott nagy tepsiben lehet sütni, és nem lesz hajszál vékony a tészta.

20 dkg főtt, áttört krumpli
40 dkg liszt
1 kocka élesztő (ha épp fél kockányi van kéznél, az se baj)
1 dkg só
1 löttyintésnyi olaj
langyos tej

Egy dagasztótálban keverjük össze a lisztet a sóval és a krumplival, adjuk hozzá a tejben feloldott élesztőt, és kezdjük dagasztani. Ha már nagyjából összeállt a tészta, löttyintsük rá az olajat és dagasszuk tovább. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk. Sokat könnyít az életünkön, ha a dagasztást gépre bízhatjuk. A kész tésztát takarjuk le, és hagyjuk kelni fél órát.

Közben hagymát gyaluljunk jó vékonyra. Jóféle húsos szalonnát – a kolozsvári szalonna az igazi, de a bacon szélként kínált csíkokból se rossz – vágjunk csíkokra. Egy nagy pohár tejfölt keverjünk simára, picit sózzuk, borsozzuk meg, és nyomjunk bele 2-3 gerezd fokhagymát. Attól függően, hogy mit lelünk a hűtőben, karikázhatunk kolbászt, virslit, krinolint, csíkozhatunk sonkát rá, de volt már hogy két elárvult keménytojást is rászeleteltem. A szalonnánkat olvasszuk ki, ha kolbászt vagy más felvágottfélét is szánunk rá, azt süssük át egy kicsit a szalonna zsírján. Ha megsültek, vegyük ki és a zsírt keverjük a tejfölbe.

Mire ezekkel elkészültünk, a tésztánk is valószínűleg megkelt már. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és nyomkodjuk egyenletes vastagságúra benne a tésztát. Vékonyan kenjük meg a tésztát a tejföllel és jó forró sütőben (200 fok) süssük 10-15 percig. A tészta sarkain látjuk, ha már kezd színesedni, vegyük ki. Szórjuk rá a hagymát, a szalonnát és az egyéb elősütött rávalókat, majd csurgassuk meg a maradék tejföllel. Dugjuk vissza a sütőbe 5-10 percre, hogy átforrósodjon minden rápakolt földi jó, és a sarkai sült kenyér színűek legyenek.

 


9 hozzászólás a recepthez: “Kenyérlángos – mindenki másképp csinálja”


  1. dorothy62 says:

    Helló Jókaja, úgy látom egyet gondoltunk, én is ma tettem közé kedvenc lángosomat, szóval én még nem tettem bele burgonyát sohasem, gondolom, attól puhább marad. De ez a megoldás is érdekel, ez a mi magyar pizzánk, nincs új a nap alatt, az olasz pizzának jobb volt annak idején a pr-ja. :)). Amúgy a franciák is csinálnak hagymával ilyen lángost, majd megnézem már, hogy abban mi van. Sok sikert a bloghoz.:Üdv Dorothy

  2. Csenga says:

    Err tényleg midenkinek van egy receptje: a mi családunk úgy szereti, ha a nyers tésztára halmozzuk a rávalókat és együtt mennek a sütőbe. Így a hajszálvékonyra vágott hagyma csodásan rápirul.
    Most is kel egy adag a Boschban. Ezen a héten a hatodik tepsivel sütjük.
    Nálunk is belekerul a főtt burgonya, vaj vagy olaj és atej, szóval kicsit már feljavított kenyértészta ez:-)
    a.

  3. maszi99 says:

    Kb. mennyi tej kell hozzá? Kenyérsütőre bíznám a dagasztást-kelesztést. Ígéretesnek néz ki a recept 🙂

  4. jókaja says:

    Sose dolgoztam még kenyérsütővel, de gondolom közbe-közbe meg lehet emelni a fedelét. Olyan 3-3,5 decivel indulnék, aztán a liszttől függően töltenék utána, ha szükséges.

  5. kismacko says:

    Nagyon finom lett, biztosan ismételni fogjuk, de a sütőpapír miért tapadt a tészta aljához? Viszonylag egyszerűen leszedegettük, de azért a forró tésztával nem nagyon kívánom ismételni a mutatványt, ha van más megoldás. 🙂

  6. jókaja says:

    Kismackó!
    Kérdésedre itt találsz válaszfélét:
    https://jokaja.hu/miert-jo-a-nem-jo

  7. kismacko says:

    Köszönöm, tanulságos volt!

  8. pedro says:

    Én kenyérsütővel dagasztottam a tésztát. Pizza tésztát készítettem, a fenti mennyiséggel, +főtt burgonyabele, száraz/nedves arányokat megtartva.

  9. Márti says:

    Teljesen hasonlóan csinálom a tésztáját, viszont nem sütöm ki előre a szalonnát, valamint a tetejét megfejelem reszelt sajttal. Imádjuk! 🙂



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos