Knäckebrot a ropogós kenyérlepény

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Fogyókúra, Kenyér

Gondolom, velem együtt sokan szeretik ezt a Skandináviából elszármazott kenyérfélét ropogtatni. Rengetegféle változata van, szinte mind finom, és jól beleilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen egy-egy szeletnek alig van súlya.

A képen is látható rusztikus változaton látható luknak hagyománya van. A messzi északon se sütöttek naponta kenyeret, ahogy a paraszti háztartásokban, Magyarországon is hetenként egyszer fűtötték be a kenyérsütő kemencét. Az ilyen kovásztalan kenyér pedig még tovább is eláll, mint a kelesztett társai. Száraz, szellős helyen tartva meg se penészedik, igazi ellensége csak az egér. A rágcsálók dolgát megnehezítendő rudakra fűzték és ezeket jó magasra felakasztották, így a cincogók vágyakozva nézhették.

Természetesen nem kötelező lukasra csinálni, mint ahogy kerekre sem. Ez a recept egy különösen finom, gazdag változat, könnyen függőséget okoz.

25 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
25 dkg zabpehely
25 dkg olajos mag (vegyesen szezám, len, napraforgó, aprított földimogyoró, dió)
6 ek olaj
1 dkg só (1 csapott teáskanál)
0,5 l víz

Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, hogy ne maradjon csomós. Nem lesz igazán gyúrható tészta, inkább olyan kenhető forma. Sütőpapíros tepsire tapicskolunk belőle vékony (!) korongokat és nyomkodjuk a tetejére díszítő magokat.

A sütőt melegítsük elő nagyon forróra (légkeverés, 250 fok) és 5-6 percre dugjuk be, majd húzzuk le 170 fokra és süssük kb. 20 percig. Meglehetősen keménynek, száraznak kell lennie, de persze hűlés közben még keményedik, ne várjuk, hogy a sütőből már kopogósan jön ki. Bírjuk ki amíg kihűl és ropogtassuk egészséggel.

 


6 hozzászólás a recepthez: “Knäckebrot a ropogós kenyérlepény”


 1. hdd says:

  Igen, sokan szeretik! 🙂 Köszi!

 2. BCs says:

  Köszönet a receptért! Pontosítás végett: a 25 dkg mag belekerül a tésztába vagy csak a tetejére?

 3. jókaja says:

  A mag belekerül a tésztába, a tetejére szórt díszítés ezen felüli mennyiség.

 4. Limara says:

  Nagyon jó! A nagyfiam imádja! 🙂

 5. Kati says:

  Köszi a receptet! Én is függő vagyok. 🙂 Holnap meg is sütöm.

 6. ancymancy says:

  az olajos magvakat kiválthatom graham lisztel? talán úgy fogyókúrásabb…de nem tudom, jó lesz-e….


-->

Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos