Kokárda avagy kókuszcsók március 15-re

Kategória: Aprósütemények

Néhány napja láttam egy receptet, ami egyszerűségével is megfogott, no meg a kókuszosságával.

Egy darabig eltartott, amíg sikerült időt szakítanom az elkészítésére, így nagyon közel került tavaszi nemzeti ünnepünk. A kettő összekapcsolódott a gondolataimban, és már csak egy lépés volt ennek az ehető kokárdának a megsütése.

Az alap receptnél csak a színezéssel, formázással bonyolultabb, de háromnegyed óra alatt kisütéssel, fényképezéssel együtt meg volt.

1 doboz (= 2 tubus) sűrített tej
20 dkg kókuszreszelék
piros és zöld ételfesték
zöld mandula aroma

A dobozos sűrített tej azért finomabb ehhez a recepthez, mert kevesebb benne a cukor, a tubusoshoz képest. Ha olyan helyen vásárolunk kókuszreszeléket, ahol többféle is van, válasszuk a finomabb szemcsést.

Ha nagyon sűrű a tej, a tálba kikaparva tegyük egy percre a mikróba, hogy folyósabbá váljék. Gondosan keverjük el benne a kókuszreszeléket, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a szemcséit a tej. Ha így akarjuk formázni, kicsit több kókusz is kellhet bele, olyan gyurmaféle sűrűségű kell legyen.

A felét tegyük félre. A tálban maradt felét szorgosan keverve, cseppenként adjuk hozzá az ételfestéket. Nekem málnapiros nevű festékem volt, attól inkább rózsaszínű lett, mint piros, így egy pár csepp rumaromával sötétítettem rajta. Kézzel hengergessünk belőle vékony hurkákat, és hajtsuk karikába.

A fehéren hagyott rész harmadát vegyük el és tegyük félre. A nagyobbik részéből sodorjunk hasonló vastagságú hurkákat, mint a pirosból, és csináljunk a piros karikákba fehér karikákat.

A maradék kókuszt zöld ételfestékkel és mandula aromával (utóbbit óvatosan adagoljuk, inkább kékre fest, mint zöldre) színezzük be. Pici golyókat, pogácsákat formázva belőle, nyomjuk a karikák közepébe. A hurkák simuljanak egymáshoz, sütés közben nem sokat terül, nehogy végül szétessenek a kokárdáink.

150 fokos sütőben süssük, szárítsuk, kb. negyed órán át. 10 perc után gyakran nézzünk rá, nem kell barnulásig sütni, mert nem érvényesülnek a színei. A fölső kép még nyers állapotban készült. A sütés után halványodnak a színei.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Kokárda avagy kókuszcsók március 15-re”


 1. Judith says:

  Nagyon jol nez ki!!!

 2. nokedli says:

  ne már!!! ez nagyon tetszik!

 3. Felhőlány says:

  Ez nagyon ötletes! Nagyon jól néz ki! :))
  Cserébe, mert jól kifőztétek, számodra is van egy meglepetésem:
  http://felholanyka.blogspot.com/2010/03/ujabb-dijat-kaptam.htmlÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: