Konyakos meggy Karácsonyra

Kategória: Befőzés, Desszertek

konyakmeggyHiába a napsütés, nem tévesztettem el az évszakot, tudom, hogy rég volt a meggyszezon. Azonban tapasztalatból tudom, hogy a szezonban eltett konyakos meggy, nem biztos, hogy megéri a Karácsonyt. Ha tettünk el magozott meggyet a fagyasztóba, még megmenthetjük a helyzetet, pont összeérik még az Ünnepig.

Hideg téli napokon jólesően melegítő nyalánkság. Bonbonkészítésre vállalkozók igazi konyakmeggyet csinálhatnak belőle, házilag. A levéből pár kanállal nagyon feldobhatjuk bögre teánkat.

1 kg meggy (nagyon finom a fekete cigánymeggyből)
30 dkg barna cukor
4 dl konyak
2 – 3 szem szegfűszeg
0,5 rúd fahéj

Mossuk meg és magozzuk ki a meggyet, 20 szem magját kalapácccsal törjük meg, ha fagyasztottból csináljuk, ezek kimaradnek. Töltsük a meggyet – a fagyasztottat azon kopogósan – egy akkora üvegbe, hogy csak háromnegyedig legyen benne. A magokat és a fűszereket kössük bele egy darab, többrét hajtott gézbe, hogy még véletlenül se kerülhessen héjtörmelék a fogunk alá. Ezt a csomagot tegyük a meggyek közé, majd öntsük rá a cukrot. Töltsünk rá annyi konyakot, hogy ellepje. Ha nem fér rá a receptben megadott 4 dl konyak, nincs baj a cukor és az alkohol együtt tartósítja. Zárjuk le és hagyjuk 2 hónapig érlelődni.  Ugyanígy készülhet rummal is, két különbséggel: az egyik, hogy érdemes erősebben fűszerezni, a másik, hogy meg kell változtatni a nevét.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos