Korianderes tökleves, avagy az édes élet

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Levesek

Régóta készülök már egy sütőtöklevest kipróbálni, valahogy nagyon megindította a fantáziámat. A kísérlet tolódásának oka az, hogy a rajtam kívüliek szelíd ellenállásába ütköztem, amit most hagytam figyelmen kívül, amikor megláttam Dolce Vita almás, korianderes levesét. A kocka el volt vetve, a pénteki bevásárlás alkalmával minden hozzávalót megvettem, a hitelesség kedvéért még egy cserép koriandert is.

0,5 kg sütőtök (ezúttal nagydobosi fajta, nem a körte alakú)
1 fej hagyma
1 jókora alma (starking volt a legszebb a piacon)
170 gramm kókusztej (ekkora dobozba csomagolták)
2 ek házi mascarpone
1 ek vaj
só, fehérbors, madras curry, koriander zöld, chili pehely

A tököt vékony szeletekre vágtam, így könnyebb volt lefaragni a héját a bordás külsejéről. A hagymát negyedfőre vágva üvegesre pároltam a vajon. Rátöltöttem a kockákra vágott tököt és azzal pároltam tovább. Mikor a tök is kezdett üvegessé válni, sőt néhány helyen meg is pirult, felöntöttem vízzel, megsóztam, borsoztam és csendesen főzögettem. Közben meghámoztam és szeletkékre vágtam az almát, amit szintén beledobtam a fövő levesbe.

Amikor a tök megpuhult, az alma már rég puha volt, rászórtam a curryt, beletöltöttem a kókusztejet, a mascarponet és a botmixerrel teljesen sima krémlevessé dolgoztam. A koriander zöldet éles késsel nagyon finomra aprítottam, nem szeretem kacsáknak való méretben, majd a leves tetejére szórtam. A chili pehelyből ki-ki ízlése és gyomrának tűrőképessége szerint tehetett a tányérjára.

 

%d blogger ezt szereti: