Kovászos kenyér

Kategória: Kenyér

kovasz-kenyerKaptam egy kérdést a kovász adagolásával kapcsolatban. Ez a kovásszal készülő kenyér alapreceptje. Készülhet sima lisztből is – nem korpásból – de azzal kevesebb folyadékot fog felvenni dagasztáskor. Lehet variálni rozsliszttel, tönköllyel, magokkal. A folyadék nem csak víz lehet, de tej, savó, író is.

15 dkg kovász
50 dkg teljesőrlésű búzaliszt
1,5 dkg só
kb. 3 dl víz vagy tej (kézmeleg)
ízlés szerint őrölt kömény

Mindezt  jól megdagasztjuk. A tésztának már nem szabad ragadnia, de túl kemény se legyen. Letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ez a helyiség hőmérsékletétől és egyéb légköri tényezőktől függően több óráig is eltarthat. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kivajazott formába, vagy belisztezett szakajtókba helyezzük. Még egyszer megkelesztjük, ezúttal lényegesen rövidebb ideig. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk, és előmelegítjük. A sütés előtt vízzel megkenjük a kenyeret, esetleg bevágjuk. 10 percig 220 °C-on, 30 percig 180 °C-on sütjük. Ha a kenyér akkor megsült, alul és felül megütögetve egyaránt kong. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni, különben az alja elázik a saját gőzében.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Kovászos kenyér”


 1. King says:

  Tiszteletem!
  Nem lesz nagyon tömör az állaga a kenyérnek?Én csináltm így de nem lett „laza” a szerkezete nagyon tömör lett. Csak élesztővel lehet picit lazítani a szerkezetét?

 2. jókaja says:

  Megfelelő mennyiségű kovásszal is jóval tovább kell hagyni, amíg megkel. Lehet élesztővel segíteni neki.
  Persze ízlés dolga, én szeretem a „testesebb” kenyeret. 🙂


-->

Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos