Lepénykenyér – pita, lafa

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Kenyér

Ez a kenyér forma elterjedt az egész Mediterráneumban és még azon is túl. Volt szerencsém egyszer Szamarkandban figyelni az utcai sütödét és kóstolni a frissen kivett lepényt. A maga egyszerűségében emlékezetes gasztro-élmény volt.

Mióta idehaza is népszerűvé vált a gyros, nem ismeretlen előttünk sem. Sajnos gyakori, hogy valami ki tudja mikor gyártott, ipari lepényt melegítenek meg a mikróban, és ebbe a rágós-nyúlós valamibe tömködik a többi hozzávalót. Érdemes odahaza nekiállnunk az elkészítésének, gyorsabban megvan, mint egy vekni kenyér és kevesebb a hibalehetőség. Igazából azon múlik a siker, hogy gyorsan dolgozzunk és ne égessük meg a tésztát, a rettentő forró sütőben.

A megadott mennyiségből kb. 15 lepényt süthetünk.

1 kg liszt
5 – 6 dl víz
fél kocka élesztő
0,5 ek só
1 tk cukor

Fél liter langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt. A sót keverjük el a lisztben, majd adjuk hozzá a vizet és gyúrjunk tésztát belőle. Ha nagyon kemény a tészta, adjunk még kevés vizet hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztává dagaszthassuk. Az alaposan kidolgozott tésztát osszuk 15 részre, formázzunk golyókat belőle és takarjuk le. Kapcsoljuk be a sütőt a legmagasabb hőmérsékletére. Ha van cserép vagy kő kenyérsütő lapunk, azt is tegyük be melegedni.

Kb. negyed óra pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk kerek lepényekké. Itt két irányban folytathatjuk. Ha tasakosan felvágható pitát készítünk, akkor fél centi vastagra nyújtsuk, így arasznál kisebbek lesznek a tészta lapok. Ha palacsinta szerűen összecsavarva szándékozunk megtölteni, akkor nyújtsuk nagyobbra és vékonyabbra. A kinyújtott és jól belisztezett tésztákat tegyük egymásra és letakarva pihentessük újabb 10 percet.

Egy sütőpapírral bélelt, előzőleg felforrósított tepsire tegyünk egy vagy két tésztát és süssük 2 percig az első oldaláról. Fordítsuk meg egy fém salátacsipesszel és a második oldaláról is süssük 2 percig, vagy amíg épp kezd színt kapni. Ilyen világos kell maradjon, ne süssük barnára. A szépen felfúvódott lepényeket tegyük tálba és takarjuk le, hogy a saját gőzében puhulhasson egy kicsit, hiszen ha törékeny, nem tudjuk megtölteni. Az egyik oldalán bevágva készítsük el a zsebét és töltsük meg.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos