Libacomb rilette – a húslekvár

Kategória: Hideg ételek, Szárnyasok, Technikák - trükkök

Mielőtt bárki is a fejéhez kap a divatos ételnév kapcsán, elárulom, hogy ez se falrengető újdonság. Közeli rokonságban van nagyanyáink zsírban lesütött húsával. Kínálhatunk egy kanálkányit elegáns előételnek, de kenyérre kenve sok bizonytalan összetételű felvágottnál sokkal finomabb.

libacomb-rilette-4a

2 libacomb (kacsa is lehet)
1 kis fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
2 dl alaplé (húsleves)
libazsír

bors
1 ágacska rozmaring

A combokat átnézzük és az esetleg benne maradt tokokat kihúzzuk. A forgójánál kétfelé vágjuk, hogy kisebb fazékban el tudjuk majd rendezni. A bőrét néhány helyen bevágjuk és a húsát alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Jól záródó dobozban a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Megforrósítunk egy akkora fazekat, amiben szorosan elférnek a húsok. Egyesével megpirítjuk a bőrös oldalát, hogy pirított ízt kapjon és a zsírjának jó része is kiolvadjon. Elrendezzük a húsokat a fazékban, mellé tesszük a hagymát, fokhagyma gerezdeket és közé dugjuk a rozmaringot. Felöntjük a borral, alaplével és annyi olvasztott, de nem forró libazsírral, amennyi ellepi. Ha valamelyik hús kilóg, úgy forgatjuk, hogy teljesen zsír alá kerüljön. 90-100 fokos sütőben, vagy a tűzhelyen egész kis lángon 3-4 óra alatt vajpuhára pároljuk. Langyosra hűtjük, hogy ne égesse meg a kezünket.

A húst levesszük a csontról, amit a bőrével együtt eldobunk. Éles késsel, rostjaira merőlegesen apróra összevágjuk. Közben a fazékban maradt léről lemerjük a zsír nagy részét, a többit pedig elkezdjük beforralni, mintegy a harmadára. Ebbe a koncentrált ízű pecsenyelébe belekeverjük a felaprított húst és tálkába, üvegbe töltjük. A tetejére néhány kanál zsírt töltünk, ami elzárja a levegőtől, így tovább eláll.

Tálalhatjuk előételként, szépen feldíszített, friss pirítós szeletkéken, vagy adhatjuk szendvicsbe kenve akár iskolai tízóraira is.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos