Libatörpörtyű – a legfinomabb melléktermék

Kategória: Szárnyasok, Technikák - trükkök

libatoportyu-1a

Teljes gőzzel készítem a karácsonyi ajándékcsomagokba valókat. Ma egy előkészület volt soron – más dolgok mellett – a tervezett rilette-hez szükséges libazsír előállítása. Reggel a Nagycsarnokban jártam, hogy feltöltsem fűszerkészleteinket, és persze más bevásárlásokat is megejtettem. Így került a kosaramba két kiló, naná  hogy bőrös libaháj is. Valahogy jobb szeretem a zsírt magam olvasztani, már csak a jutalomfatok miatt is. Mióta talicska aranyért adják az egykor szegény ember eledelének számító töpörtyűt (a minőségi kérdéseket hagyjuk most), leginkább olyankor kerül a házba, ha zsírt olvasztottam. A rilette szempontjából akár testhájból is olvaszthattam volna, de annak nincs töpörtyűje, tehát kész volt a beszerzési döntés.

A hájdarabokat megmostam, alaposan átnéztem és kihúzogattam belőle a néhány ott maradt tokot. Igyekeztem egyforma darabokra aprítani, kockákat nem írnék, hiszen olyan szabálytalan alakú darabokból áll, hogy azokból szabályos kockákat (precízeknek négyzeteket) nem lehet vágni. Nagyjából 3 – 5 cm-es darabokban tettem bele egy fazékba, és nyakon öntöttem jó fél liter vízzel. Nem lepte el, talán derékig ért neki. Közepes lángon felforraltam, és résre kitámasztott fedő alatt hagytam csendben gyöngyözni vagy másfél órát. Addigra alaposan kiadta a levét és a víz is megfogyatkozott alatta.

A fedőt pihenni küldtem és kicsit nagyobb lángon hagytam tovább sülni, innentől kezdve már a közelében maradtam. Hamarosan elcsendesedett, ami azt mutatja, hogy már nem forr a víz a zsír alatt, nem annak a gőzbuborékjai jönnek föl. Ilyenkor egyre kisebb buborákokkal gyöngyözik és kezd a töpörtyű színesedni. Normál esetben a zsír nagyját lemerném, mielőtt színt kapna, hogy szép fehér maradjon, és jobban elálljon, de most hamarosan elhasználom, és húsos, sült ételbe lesz, nem baj, ha pirult íze van. Most megvártam, amíg a töpörtyű szép pirosas színt ölt, és akkor tölöttem le róla a zsírt egy szűrőn át és terítettem szét hűlni a javát. Lila hagymával és fekte sóval vacsoráztam belőle – legfeljebb majd vadakat álmodok.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Libatörpörtyű – a legfinomabb melléktermék”


  1. Wise Lady says:

    Ez az istenek eledele 🙂

  2. Hogy én ezt mennyire szeretem! Most már azt is tudom, hogy kell elkészíteni.Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos