Lúgosító kenyér

Kategória: Kenyér

Lenmagos kenyérre szólt a családi rendelés, mert az állítólag lúgosít.

Az első változatába egész lenmagokat gyúrtam és rendkívül takaros zsemlék sültek belőle. Ma viszont az Ázsiában járva találtam lenmag lisztet. Én inkább darának mondanám, hiszen ez teljes kiőrlésű és jóval nagyobb szemcseméretű, mint a búzaliszt.

Sejtésem szerint az őrölt, feltárt mag összes hasznos anyaga könnyebben felszívódik, mint amikor egészben nyeljük le. Ilyenformán ez akár gyógykenyérnek is nevezhető, ami akár igaz akár nem, alig érdekes, a kenyér nagyon finom lett.

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál krumplipehely (lehet áttört krumpli is)
1,5 dkg friss élesztő
25 dkg finomliszt
5 dkg lenmagliszt
1,5 dkg só

Elolvasva a hozzávalókat elgondolkodtam, hogy jól írtam-e az élesztőt. Frisset írtam, de ez csak annyiban friss, hogy nem szárított, azzal nem barátkoztam össze. Időnként veszek egy rúddal, felnégyelem a kockákat és így befagyasztom. Amikor kell, előveszek egy ilyen szűk másfél dekás kockát, feloldom a langyos vízben. és indulhat a kenyérsütés. Így nem friss a friss élesztő, de jobb megnevezés nem jutott eszembe.

A feloldott élesztővel, a teljes kiőrlésű lisztekkel és a krumplival keverjünk galuskatészta állagú kovászt ás hagyjuk legalább fél napig dolgozni. Addigra felfut, majd összeesik, de ez így van rendjén.

Adjuk hozzá a többi lisztet és a sót, majd gyúrjunk lágy tésztát belőle. Hagyjuk kelni, majd erősen lisztezett kézzel szedjük át a sütőformába. Ismét kelesszük meg, és tegyük a 220 fokra felfűtött sütőbe. Ha nem felejtjük el, 10 perc után húzzuk vissza 180 fokra és további 25 – 30 perc elteltével vegyük ki. Ha ott felejtjük 220 fokon (mint én most), akkor egyszerűen vegyük ki 25 perc után, mert már megsült.

 

%d blogger ezt szereti: