Lúgosító kenyér

Kategória: Kenyér

Lenmagos kenyérre szólt a családi rendelés, mert az állítólag lúgosít.

Az első változatába egész lenmagokat gyúrtam és rendkívül takaros zsemlék sültek belőle. Ma viszont az Ázsiában járva találtam lenmag lisztet. Én inkább darának mondanám, hiszen ez teljes kiőrlésű és jóval nagyobb szemcseméretű, mint a búzaliszt.

Sejtésem szerint az őrölt, feltárt mag összes hasznos anyaga könnyebben felszívódik, mint amikor egészben nyeljük le. Ilyenformán ez akár gyógykenyérnek is nevezhető, ami akár igaz akár nem, alig érdekes, a kenyér nagyon finom lett.

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál krumplipehely (lehet áttört krumpli is)
1,5 dkg friss élesztő
25 dkg finomliszt
5 dkg lenmagliszt
1,5 dkg só

Elolvasva a hozzávalókat elgondolkodtam, hogy jól írtam-e az élesztőt. Frisset írtam, de ez csak annyiban friss, hogy nem szárított, azzal nem barátkoztam össze. Időnként veszek egy rúddal, felnégyelem a kockákat és így befagyasztom. Amikor kell, előveszek egy ilyen szűk másfél dekás kockát, feloldom a langyos vízben. és indulhat a kenyérsütés. Így nem friss a friss élesztő, de jobb megnevezés nem jutott eszembe.

A feloldott élesztővel, a teljes kiőrlésű lisztekkel és a krumplival keverjünk galuskatészta állagú kovászt ás hagyjuk legalább fél napig dolgozni. Addigra felfut, majd összeesik, de ez így van rendjén.

Adjuk hozzá a többi lisztet és a sót, majd gyúrjunk lágy tésztát belőle. Hagyjuk kelni, majd erősen lisztezett kézzel szedjük át a sütőformába. Ismét kelesszük meg, és tegyük a 220 fokra felfűtött sütőbe. Ha nem felejtjük el, 10 perc után húzzuk vissza 180 fokra és további 25 – 30 perc elteltével vegyük ki. Ha ott felejtjük 220 fokon (mint én most), akkor egyszerűen vegyük ki 25 perc után, mert már megsült.

 


5 hozzászólás a recepthez: “Lúgosító kenyér”


  1. szepyke says:

    Tehát, akkor ez lúgosít?
    Egyébként a lenmagnak egyben semmi értelme, mert emészthetetlen a héja, ezért csak „átmegy” az emberen. Csak megtörve, vagy olaj formájában van értelme bevinni, viszont úgy meg rengeteg értékes anyagot szerzünk be vele.

  2. jókaja says:

    Egészben nagyon dekoratív a tetejére szórva, de szigorúan tojással ragasztva különben nem tapad meg a fényesre lakkozott héja 🙂

  3. szyanna says:

    nem lugosít, serkenti az emésztést. communication fail 😀

  4. Mado says:

    Szepyke van értelme az egész lenmagnak, ugyanis a Természetgyógyász-könyvekben azt írják, hogy a bélfalról leszedi a mérgeket, így az emésztés jobbá válik, ezért ajánlják székrekedéses állapotokban is.
    Bélbetegségekben pedig minden étkezésnél levesbe, vagy joghurtba ajánlják, és ott is egészben.
    Itt nálunk nem hallottam lenmag-lisztről (őrleményről), mindenhol úgy van írva, hogy egészben kell belekeverni. Persze szerintem meg lehet őrölni, pl. elektromos kávéőrlővel (én egész szegfűszeget is így szoktam).

    Amúgy a korpa sem emészthető, de még is ajánlják a fogyasztását szintén
    a bél „sikálás” miatt, vastagbél betegségeknél.
    …hát a blog ezért is hasznos, hiszen mindegyikünk hozzáteszi a saját ismeretét is…

  5. erika says:

    Nálunk is kapható örölt formában is, de nem igazán liszt, de jól lehet használni.


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos