Majdnem tökéletes kenyér

Kategória: Kenyér

p1010039b

Régóta szemezek ezzel a recepttel, de hiába a sok éves pékeskedés, nem tudtam rászánni magam. Tartottam a csirizes állagától, az edényben való sütéstől. Végül DV minapi sikere adta meg a végső lökést. Nekem a bögrézés nem esik kézre, inkább a mérleget használom, így a hozzávalókat is így adom meg. Száraz élesztőt se tartok, van viszont mindig néhány befagyasztott kocka friss készenlétben.

0,5 kg liszt
4 dl víz
élesztő

idő

Az élesztő mennyiségét nem tudom pontosan megadni, mert nem olvasztottam ki egy egész kockával. Azon fagyosan faragtam belőle, egy jó erős pengéjű késsel – erősen vigyázva az ujjaimra. Szerintem olyan fél – egy deka között lehetett, de inkább csak fél. Ezt elkavartam a vízben, a sót meg a lisztben. A sót is szemre adagoltam, a szokott fa lapátocska felét, az egész lapátnyi egy kiló liszthez dukál. A vizet beleöntöttem a lisztbe és hagytam a gépet dolgozni. Normálisan összedagasztotta, nem csak épp összekeverte. Jóféle, tüskeszentpéteri lisztem van, még ennyi vízzel is tésztára emlékeztetett, nem galuskára. Egy nagytányérral lefedtem, és magára hagytam éjszakán át. Reggelre szépen megkelt, kiszedtem a tálból egy lisztezett sütőpapírra, és a tetején képződött, kicsit megszáradt réteget a közepébe hajtogattam. Negyed óta múlva a sütőt bekapcsoltam a legmagasabb hőmérsékletére és betettem melegedni a jénait. Újabb 20 perc volt, mire igazán bemelegedett, akkor sütőpapírostul beemeltem a cipót a tálba, fedő rá és irány vissza a sütőbe. Fél óra fedő alatt, majd negyed fedő nélkül, 200 fokra visszavéve a hőmérsékletet.

p1010002b

A vágott felületén látszik, miért nevezem csak majdnem tökéletesnek. Kicsit tömörre sikerült, legalább is a mintákhoz képest. Ezt annak tudom be, hogy rövidre sikerült a második kelesztés. El kellett menjek itthonról és addigra kész kellett legyen. Legközelebb hagyom egy órát másodjára is. Szerintem kezdő házipékek kedvenc receptje lehet, garantált sikerrel.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Majdnem tökéletes kenyér”


 1. szyanna says:

  Szia!
  A majdnem tökéletes kenyér, majdnem tökéletes is maradt, nem lett a tésztája olyan puha és foszlós mint a múltkor inkább gumiszerű lett… Van valami ötleted, hogy miért? Minden utasítást betartottam!!!

 2. jókaja says:

  Vagy nem volt elég sok víz a tésztában, vagy kevés volt a második kelesztés ideje. Jobb távötletem nincs 🙁


-->

Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: